Výbor Sněmovny řešil, jestli je Bartošek Hitler. Přirovnal ho k němu Okamura

"V minulém volebním období mě chtěl politicky zlikvidovat, takovej novodobej Hitler je to. Taky mi tak vždycky připadá ta jeho dikce". Kvůli těmto výrokům Tomia Okamury (SPD) podal místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) podnět na disciplinární řízení.

"My jako poslanci si musíme říct, co ještě jsme ochotni připustit a co už je za hranou. Já jsem byl napadnut Okamurou a nemohl jsem se bránit, to mi připadá zbabělé," vysvětluje svůj krok Bartošek. V době, kdy o něm Okamura takto hovořil, totiž schůzi předsedal.

Předseda SPD se ale brání, že jeho výrok byl špatně pochopen. "Já jsem o něm neřekl, že je novodobý Hitler. Já jsem řekl, že mi jeho dikce připadá jako novodobý Hitler," tvrdí.

[chooze:article;value:571015]

Mandátový a imunitní výbor může uložit poslanci pokutu do výše až jednoho měsíčního poslaneckého platu, nebo mu nařídit omluvu. S verdiktem ale výbor v úterý nepřišel a jednání odložil na 8. října.

"My jsme se rozhodli, že to uděláme až po volbách, a dokonce po druhém kole senátorských voleb, protože nechceme, aby to bylo zneužité jednou nebo druhou stranou," vysvětlila tento krok předsedkyně mandátního a imunitního výboru Helena Válková (ANO).

Nejedná se o první nadávku, která v dolní komoře Parlamentu padla. Vulgarity a nevybíravá vyjadřování na adresu kolegů z úst českých politiků slýcháme poměrně často.

[chooze:article;value:570223]

"Tahle nula, co tam sedí na konci. Tenhle zbytečný ministr, nač tam je tenhle parazit?!" nechal se v minulosti slyšet například šéf hnutí ANO Andrej Babiš. "My jsme si zvykli na ten každodenní kyblík žluči, který se tady vyleje," prohlásila pak předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. A k ostřejším výrazům sáhl už i premiér Petr Fiala (ODS). "Mě už to taky sere," zaznělo od něj.

Zda budou debaty konstruktivnější a zákonodárci se k sobě začnou chovat lépe, teprve uvidíme. První možnost na nápravu budou mít příští týden na řádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.