Vyděšení Rusové nechápou, co se děje. Hodili Putina přes palubu

Jedním z měst, které Ukrajinci při vpádu do Kurské oblasti, obsadili, je Sudža, odkud většina mladých Rusů záhy uprchla. Mnoho starších lidí tam ale zůstalo. Blesková operace ukrajinské armády je šokovala, je to totiž možná poprvé, kdy naplno pocítili dopad války. 

Jednou z nich je 80letá Olga, která přímo na místě promluvila s novinářem z britského deníku The Independent. Z jejích slov vyplývá, že mnoho Rusů vůbec netuší, co se děje na Ukrajině. "Nemáme tyto informace. Jsme bezvýznamní lidé a nikoho nezajímá, co si myslíme," řekla.

Vladimira Putina nakonec potopila větou: "Nikdo z nás válku nechtěl." Dodala, že si přeje, aby konflikt skončil. 

[chooze:article;value:571684]

​Podle deníku Express tato výpověď jen podtrhuje klesající popularitu ruského prezidenta. Vyplývá to z průzkumů veřejného mínění, podle kterých to byl právě ukrajinský vpád do Kurské oblasti, který vážně narušil důvěru veřejnosti v Putina. Přestávají mu věřit, že má situaci pod kontrolou. 

Například podle průzkumu z 11. srpna, který provedla Nadace pro veřejné mínění, 25 procent dotázaných Rusů uvedlo, že je jednání čelních představitelů státu rozhořčilo. Podobnou míru nespokojenosti vyjádřili před rokem, kdy se wagnerovci vzbouřili a v čele s Jevgenijem Prigožinem táhli na Moskvu. 

Loňské události kolem Prigožinovy akce si můžete připomenout v reportáži TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.