Nevybuchlé bomby se objevují hlavně na stavbách. I po 80 letech jsou smrtící

Litvínovská chemička, centrum Brna, pole u Ostravy nebo Berounka ve středních Čechách. Čtyři místa, kde se v posledních dnech našla nebezpečná munice. Hlavně litvínovská bomba dala pyrotechnikům zabrat.

Pyrotechnická služba policie má každý rok kolem 1 500 výjezdů, tedy průměrně čtyři denně. Stavební boom znamená i vyšší riziko skutečného výbuchu. Právě na stavbě se totiž pumy nacházejí asi nejčastěji.

"Stál jsem pod bagrem, který mi dával poslední lžíci. Najednou jsem viděl, jak bagrista vyskočil z bagru, běžel ke mně a začal volat, že mám na korbě bombu," popisoval nález bomby řidič nákladního auta Martin.

[chooze:article;value:571273]

​Cíli, na které se během války spojenecké strategické letectvo zaměřovalo, byly hlavně petrochemické a zbrojní závody, komunikační uzly či letiště. Pak tu ale bylo ještě taktické letectvo, které podporovalo pozemní jednotky.

Kolik přesně bomb na naše území dopadlo, nikdo neví. Historici mluví o desítkách tisíc kusů. A také o tom, že každá desátá neexplodovala. Nebezpečné jsou i po 80 letech. A nejde samozřejmě jen o letecké bomby.

Boří les na jižní Moravě je součástí turisticky oblíbeného Lednicko-valtického areálu. A také je známý nálezy velkého množství munice po německé továrně. Odborníci ho čistí dodnes.

[chooze:article;value:566081]

​Stará nevybuchlá munice může na první pohled vypadat všelijak. V případě jakéhokoliv podezření jsou rady pyrotechniků jasné: Předmětu se nedotýkejte a neprohledávejte okolí. Zavolejte policii, počkejte na ni a nedopusťte, aby do jejího příjezdu manipuloval s předmětem někdo další.

I kdyby se nakonec ukázalo, že jde o neškodnou rouru, je lepší být opatrný. "Radši pojedeme na tisíc zbytečných výjezdů, než aby jednou došlo k nějakému vážnému úrazu nebo velkým škodám," přisvědčil ředitel policejních pyrotechniků Karel Čadil.

Někdy bohužel lidé při dobrém úmyslu udělají to nejhloupější. Munici chtějí osobně odevzdat. Bednu plnou granátů už viděli na nejedné policejní stanici.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.