Českým dětem začíná puberta už v devíti letech. Má to řadu příčin

Doba bezstarostného dětství se zkracuje. Už na prvním stupni základní školy prý děti mnohdy řeší problémy teenagerů. "Vidíme takový obecný trend, že klesá důvěra třeba v dospělé, klesá i optimismus a určitá radostnost. Dnes už kolem jedenácti dvanácti let se děti podobají té starší věkové kategorii," vysvětlila ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.

Tlak na dobré výsledky ve škole, spousta kroužků a zahlcení informacemi. Takové jsou podle psychologů důvody, proč se z dětí stávají malí dospělí. "Ten tlak na výkon ve vzdělání je výrazně větší," dodal dětský psycholog Václav Mertin.

"Děti zažívají jinou zátěž, než jsme zažívali my. Jejich citlivost souvisí i se současnou situací ve světě," popsala školní psycholožka a psychoterapeutka z Terapeutického centra Modré dveře Hedvika Hrušková.

[chooze:article;value:570919]

​Téměř dvě třetiny 17letých mají už při škole brigádu. "Děti nám začínají pracovat dříve. Snaží se v tom světě, který je dneska velmi široký, najít nějaké svoje místo o dost dříve," sdělila zástupkyně ředitele agentury STEM/MARK Jana Špolcová.

Pětina dětí nemá podle svých slov čas si dostatečně odpočinout. Důsledkem dlouhodobého stresu a tlaku na výkon ale mohou být třeba úzkosti a deprese. "Většina se obrací na své spolužáky," doplnila Gomba. Pomoci prý ale mohou i učitelé.

Tři čtvrtiny dětí v průzkumu uvedly, že mají dobrý, nebo dokonce velmi dobrý vztah se svými učiteli. Téměř třetina by pak neváhala svěřit se někomu z pedagogů se svým problémem. A právě mezilidské vztahy jsou podle průzkumu pro děti nejdůležitější. Do školy prý chodí rády dvě třetiny z nich, a to hlavně kvůli kamarádům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.