Vláda přišla s plánem na boj proti suchu. Vodu pro Dyji chce brát z Dunaje

Jižní Morava má už delší dobu problémy se suchem, které trýzní hlavně farmáře. S možností, jak tyto problémy vyřešit, přišlo ministerstvo životního prostředí společně s ministerstvem zemědělství. Ten nejambicióznější z nich počítá s pomocí u sousedů.

Ministerstva totiž mají v plánu vypracovat dvě studie, které mají zkoumat možnost řešení sucha. A jednou z těchto možností je stavba velkého zavlažovacího kanálu. Ten by do vysychající Dyje přivedl vodu až z Dunaje.

[chooze:article;value:570744]

​Vláda už návrh na zhotovení studií přijala. "Cílem této studie je prozkoumat možnosti řešení sucha v Jihomoravském kraji a přesně zjistit současný stav a očekávaný vývoj vodní bilance v povodí Dyje s ohledem na klimatické změny. Je potřeba přivést vodu do krajiny," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

O návrhu výstavby kanálu spojujícího obě řeky bude ministerstvo jednat i s rakouskou vládou. Problémy se suchem se totiž týkají i Rakouska. "Sucho na jižní Moravě je obrovský problém. Abychom ho zvládli vyřešit, potřebujeme, aby se zapojil i stát a některá řešení přesahují i hranice České republiky,“ prohlásil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Zavlažovací kanál spojující obě řeky by nemusel být splavný, i tak by ale šlo o velký projekt. Jenom vzdušnou čarou je Dunaj vzdálená od Dyje okolo 60 kilometrů, v úvahu se však musí vzít i terén, obce stojící v cestě i národní park Podyjí. Projekt je zatím pouze v počátečních fázích, kudy by tedy měl kanál vést zatím není jisté.

[chooze:poll;value:7c1ac770b9eea74528446f61eaf19053ce758eae]

Baťův kanál láká turisty. Policisté dohlížejí na dodržování pravidel plavby (7/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.