Jak se můžete bránit při zpožděném nebo zrušeném letu

Ke zpoždění nebo zrušení letu dochází z mnoha důvodů. Časté jsou technické problémy – třeba s motorem, nefunguje topení nebo je prasklé okénko. Někoho ze členů posádky nebo cestujících mohly postihnout zdravotní potíže. Jindy je problém s vytížeností letišť, zkrátka letadel je už moc a ve vzduchu jich může být vždycky jen určitý počet.

Zpoždění nebo zrušení letu může způsobit i nečekaná mimořádná událost. Stačí, aby se zhoršilo počasí nebo na cílovém letišti vypukla stávka. V červenci 2024 se letecká doprava zhroutila kvůli celosvětovému výpadku počítačových systémů Microsoftu. Mohla za to chyba v aktualizaci softwaru od firmy CrowdStrike. Letadla nešlo odbavit, vypadla letová komunikace. Tisíce letů se musely zrušit, další měly ohromná zpoždění.

Možná si říkáte, že je vám úplně jedno, proč letiště nezvládlo připravit vaše letadlo včas. Jenže trochu zajímat by vás to mělo, protože právě na důvodu zpoždění nebo zrušení letu bude záviset, jestli dostanete zpět nějaké peníze jako kompenzaci. Určitě je dobré vědět, na co máte nárok a následně se o něj přihlásit, protože bez toho vám nikdo nic nedá.

Letecké společnosti mají povinnost vás odškodnit

Nezáleží na tom, jestli chtějí, vy na odškodnění totiž máte nárok podle nařízení EU (konkrétně jde o Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004). Musí se ale jednat o let společnosti z Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska nebo Švýcarska, nebo musíte odlétat z letiště na území těchto států (pak se to týká i mimoevropských dopravců).

Na náhradu máte nárok, když je váš let zrušený nebo když se dostane do cíle o tři a více hodin později. Výška odškodnění závisí na tom, o jak dlouhý let se jedná:

  • Lety o délce do 1 500 km: 250 EUR
  • Lety v rámci EU delší než 1 500 km, ostatní lety o délce 1 500 km – 3 500 km: 400 EUR
  • Všechny ostatní lety: 600 EUR

Kromě toho se o vás letecká společnost musí na letišti postarat, zajistit vám občerstvení a umožnit zdarma 2 telefonické hovory nebo odeslání 2 e-mailů. Pokud se zpoždění protáhne přes noc, máte nárok na ubytování v hotelu a na dopravu do hotelu a zpět.

Co dělat, abyste finanční odškodnění dostali

Musíte si o něj zažádat – na adresu letecké společnosti zašlete žádost a k ní přiložte všechny důkazy o zpoždění nebo zrušení letu. Schovejte si všechny doklady k letu, vyfoťte si na letišti odletovou tabuli, nechejte si na letišti zpoždění nebo zrušení letu potvrdit, a to i s důvodem, proč k situaci došlo.

Musíte si zjistit délku letu, abyste věděli, na jakou výši odškodnění máte nárok. Můžete ji zjistit přímo na letišti nebo později třeba v aplikaci www.flightradar24.com.

Kdy vám letecká společnost nic proplácet nemusí

Existují i případy, kdy na žádné odškodnění nárok nemáte. Je to sice k vzteku, protože vám plány zhatili tak jako tak, ale někdy za to letecká společnost prostě nemůže.

Nic vám platit nemusí, když:

  • jste byli o zrušení letu informovaní 14 dnů předem a dostali jste nabídku přijatelného náhradního letu;
  • byl let zrušený nebo opožděný kvůli mimořádným okolnostem – z důvodu nepřízně počasí, přírodní katastrofy, stávky nebo politické nestability v cíli letu.

Druhý bod vám může přidělat vrásky na čele, protože letecké společnosti se někdy snaží za mimořádné okolnosti vydávat kdeco. Důležité je nenechat se zmást. Za mimořádné okolnosti se nepočítá například porucha motoru, ale bude jí kolize letadla s ptákem.

Když vám nebude dopravce chtít kompenzaci vyplatit, musíte se obrátit na spotřebitelskou organizaci. Jestli nešlo o českou společnost, je nejlepší obrátit se na Evropské spotřebitelské centrum. Další variantou je potom mimosoudní vyrovnání nebo soud.

Let si ale můžete i pojistit a v rámci cestovního pojištění vám mnohdy pojišťovny nabídnou i pomoc se získáním finanční kompenzace od letecké společnosti.

Proč se pojistit proti zrušení letu

Cestovní pojištění vám nemusí uhradit jen léčebné výlohy v zahraničí, ale díky různým připojištěním dokáže mnohem víc. Při cestě letadlem se určitě bude hodit připojištění zavazadel. Spousta cestovatelů má bohužel zkušenost s tím, že jim při přepravě letadlem kufry nedoletí tam, kam měly, a musí na ně čekat. S připojištěním máte nárok na finanční kompenzaci nezbytných potřeb (jídlo, oblečení, hygienické potřeby) a náhradní dopravy.

Pro pojišťovnu budete potřebovat stejné doklady jako pro leteckou společnost a navíc si schovejte všechny faktury od nezbytně nutných nákupů.

Pojištění proti zrušení letu uplatníte, když se let zpozdí minimálně o 6 hodin nebo do 6 hodin od zrušení letu nedostanete náhradní možnost dopravy. Pojištění se vztahuje, když je let zpožděný/zrušený kvůli:

  • provozním důvodům,
  • stávce,
  • poruše letadla,
  • špatnému počasí,
  • teroristickému činu.

Nárok na pojistné plnění ale nemáte, pokud vám byly důvody známé 24 hodin před odbavením nebo pokud byl let zrušený kvůli nařízení civilního leteckého úřadu. A taky nezapomeňte přijít na odbavení včas. Pozdní příchod se jako důvod pro odškodnění od pojišťovny nebere. Vhodné cestovní pojištění si můžete vybrat na online srovnávači Ušetřeno.cz.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.