František Kotleta: Píšu brak s velkým B. Sedím u něj často i do rána

Jako František Kotleta Kyša píše to, co sám označuje jako brak s velkým B. Sklízí s ním ale úspěch a je nejprodávanějším autorem českého sci-fi a fantasy. "Mám rád poetiku braku, té nevážné literatury. Samozřejmě, té vážné literatury je třeba a mám ji taky rád a čtu ji rád, ale říkám si, že je super, když někdo přijde do toho literárního světa, rozrazí dveře a prdne si," popisuje vztah ke své tvorbě.

Psaní odlehčené četby ho údajně baví a často u něj sedí do ranních hodin. "Já si vždycky vymyslím svět a hrdinu, aby ten hrdina byl v nějakém zajímavém světě a v nějakém zajímavém konfliktu. A ono většinou, když máte dobrého hrdinu, který je v konfliktu se světem, tak ten příběh už vznikne sám," vysvětlil své pracovní postupy.

[chooze:article;value:560832]

Stojí si ale za tím, že braková literatura není hloupá. "I za první republiky tu dobrodružnou literaturu často psali zkušení novináři, zkušení spisovatelé, kteří jinak psali vážnou literaturu a pak často pod pseudonymy psali zábavné dobrodružné romány. A ty dobrodružné romány nemůžou být hloupé," řekl.

"Je tu spousta chytrých autorů. Třeba kolega Miroslav Žamboch je jaderný vědec, zabývá se jadernou fyzikou, jezdí po celém světě, věnuje se jaderným elektrárnám a píše dobrodružnou literaturu. Takže většinou autoři té brakové literatury, když tomu říkáme brak, což není jako brak, že by byla špatná, ale brak, že to je ta dobrodružná akční literatura, tak to nejsou hloupí lidé," uvedl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.