Reproduktolog: Odsouvání je problém. Po čtyřicítce je 2% šance na zdravé dítě

Machačovým denním chlebem je pomoc párům, které se snaží mít dítě. Případů, jimiž se musí reprodukční medicína zabývat, podle něj v letech stoupá, úspěšnost ale zůstává stejná, okolo 15 %. "My se snažíme pomoci všem, ale je potřeba si říct pravdu, že 10 až 15 % párů zůstává bez toho vytouženého dítěte, což je pro ně velmi smutné a nepříjemné," popsal jeden z aspektů své práce.

Jednou z hlavních příčin rostoucího počtu pacientů je podle něj to, že lidé první dítě stále více odsouvají do pozdějšího věku. "Máme stále více klientů, které bychom raději neměli, to jsou ženy nad 35 let. Trochu bychom usilovali o ty klienty nebo klientky mladší, ale my to moc neovlivníme. Nás oslovuje většina párů starších 35 let," uvedl.

[chooze:article;value:564948]

Čím je totiž žena starší, tím je otěhotnění problematičtější. A po čtyřicítce už je šance velmi malá. "Pravděpodobnost, že otěhotníte, malá není, ale pravděpodobnost, že porodíte zdravé dítě, je relativně malá. Popravdě řečeno, nad 43 let je ta úspěšnost s vlastními vajíčky velmi, velmi nízká. Pohybujeme se v řádu třeba jednoho až dvou procent na narození zdravého dítěte, což je velmi málo," přiblížil.

Že by problém byl častěji u ženy nebo u muže, se ale podle jeho slov říct nedá. "30 % těch problémů je na straně ženy, 30 % je na straně muže a 30 % je společných, že ten spermiogram není úplně perfektní a ta žena má také nějaké potíže. 5 až 10 % párů nám zůstává jako nevysvětlitelná neplodnost," řekl.

[chooze:article;value:558493]

Nadějí do budoucnosti je ale podle něj mražení vajíček v mladším věku. "My se v České republice díváme do několika zemí, které jsou velmi vyvinuté, tedy do Španělska, do Spojených států, do Izraele a ve všech těchto zemích je metoda mražení vajíček, neboli zachování plodnosti, již rozběhnutá. Myslím si, že i v České republice rozvoj, pokud někde v asistované reprodukci bude, bude právě zde," uvedl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.