Zákon o emisních povolenkách zamíří do Sněmovny. Hrozí zdražení benzínu

Přípravný krok k výběru emisních povolenek má nastat už příští rok, půjde o takzvaný monitoring. S druhou verzí návrhu chce ministerstvo životního prostředí ještě počkat. "Ten druhý pozměňovací návrh, který se zavádí vedle toho monitorování, je také vyřazování, tzn. zpoplatnění emisních povolenek od roku 2027, tam si myslíme, že je ještě na něj čas," sdělil Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí.

Zatím to vypadá, že v koalici není nad emisními povolenkami shoda. A tak je otázka, v jaké formě návrh nakonec projde.

"Já považuju obě za špatné, za důsledek prostě iracionální zelené politiky, kterou se EU a následně Česko vydaly. Obojí prostě povede ke snížení konkurenceschopnosti, ke zdražování, k vyšším nákladům," reagoval poslanec Jan Skopeček (ODS).

[chooze:article;value:565332]

​"Musíme dělat takové kroky, aby se nesnižovala konkurenceschopnost českého průmyslu," domnívá se místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. "Vláda se chytila do vlastní pasti, a to, co v době předsednictví hujersky předvedla, tak jí nyní dobíhá. Jsme zásadně proti tomu, aby se rozšiřovaly emisní povolenky na domácnosti, aby se zvedaly ceny pohonných hmot, ceny bydlení nebo ceny uhlí a plynu," uvedl poslanec za ANO Karel Havlíček.

"Hlavní parametr, jak bude naceněn uhlík obsažený v pohonných hmotách, vlastně ještě nikdo nestanovil. Potom dostaneme noty z Bruselu, jak ve skutečnosti vysoká ta daň na pohonné hmoty bude," poznamenal ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:559570]

​Kromě emisních povolenek se ale Česko zavázalo i ke splnění dalších cílů.

Konec výroby elektřiny a tepla z uhlí

Většina elektráren a tepláren má do roku 2030 přejít na jiný typ paliva, do roku 2033 má pak výroba elektřiny a tepla z uhlí skončit úplně. "Jsme jako ČR zemí s průmyslovou tradicí, naše ekonomika je z velké části založena na průmyslu, tak to samozřejmě na nás bude negativně dopadat. Musíme se snažit alespoň ty škody minimalizovat," řekl poslanec Skopeček.

Zákaz používání starých kotlů

Už 1. září vejde v platnost zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy na uhelná paliva. Lidem hrozí pokuty až 50 tisíc korun, pokud si kotel nevymění. Podle průzkumů více než pětina domácností zvažuje instalaci tepelného čerpadla. 

"Dlouhodobě ten systém založený na domácích obnovitelných zdrojích a účinném využívání energie bude levnější a má přínosy, ale samozřejmě tu transformaci je potřeba provést dobře," uvedl Petr Holub z ministerstva.

Energetika směřující k jádru

Česko se také zavázalo k rozvoji jaderné energetiky, a tak v příštích letech vyrostou dva nové jaderné bloky v elektrárně v Dukovanech. "Je pochopitelné, že tato politika má své náklady, které jsou ale současně vyváženy možností výrazné modernizace české ekonomiky," nechal se slyšet Miloš Nový z TOP 09.

Splnění cílů, ke kterým se Česko a Evropská unie zavázaly, vyjde podle odhadů na biliony korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.