Kim se dočkal slíbené pomoci. KLDR dostala od Ruska 447 koz

Dárek jako překvapení. Pomoc, kterou v červnu Putin Kim Čong-unovi na schůzce, kde jednali o další vzájemné spolupráci, sliboval, konečně dorazila do svého cíle. Rusko poslalo do severokorejského města Rason na břehu Japonského moře 447 koz, napsal v tiskové zprávě ruský zemědělský bezpečnostní orgán Rosselchoznadzor.

"Dne 8. srpna inspektoři severozápadního meziregionálního ředitelství Rosselchoznadzoru kontrolovali dodržování veterinárních a hygienických podmíne při nakládce 447 kusů malých přežvýkavců určených k další přepravě z Leningradské oblasti do města Rason v Severní Koreji," stojí v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:570028]

Podle výsledků veterinární kontroly bylo do korejské obchodní společnosti odesláno 432 březích koz a 15 koz. "Všimněte si, že se jedná o první várku živých zvířat vyvážených do Severní Koreje," upozornili úředníci.

Kozy budou poskytovat mléčné výrobky místním dětem, aby zmírnily nedostatek potravin v Severní Koreji. Ten je způsoben především vládní politikou, přičemž situace se během pandemie covidu-19 zhoršila, upřesnil portál Politico. Severokorejská ústřední tisková agentura neobvyklou zásilku nepřímo potvrdila. "Kozí farmy s velkou kapacitou už byly vybudovány v okrese Nampho v KLDR, aby bylo možné hladce zajistit mléčné výrobky pro děti v obci," uvedla tisková agentura. V tomto přístavní městě už několik stojí známý dětský domov a sirotčinec. 

Organizace Human Rights Watch uvádí, v Severní Koreji trpí podvýživou 10,7 milionu z 25,9 milionu lidí a 18 % dětí má mít narušený růst a vývoj kvůli chronické podvýživě.

Oba vůdci podepsali nedávno dohodu, která má prohloubit vztahy mezi oběma zeměmi. Stvrdili rovněž dohodu o komplexním strategickém partnerství, která podle ruských médií zahrnuje řadu oblastí, a to nejen vojenskou a politickou, ale i pomoc ve školství, zemědělství nebo cestovním ruchu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.