Češi příliš nerecyklují věci, v šatníku mají oděvy, které nenosí

Starý nábytek, rozbité spotřebiče nebo elektroniku Češi většinou do opravny nedávají. Podle průzkumu si raději koupí novou věc. Je to rychlejší a hlavně levnější.

"Dneska je hodinová sazba technika taková, že opravovat nějaký spotřebič z nejmenovaného řetězce za 300 korun nebo věc, která vám přijde z Temu za pětistovku přes půlku světa, prostě nemá cenu, součástky na to nejsou, neopravíme to," vysvětluje Jan Kmeť, servisní technik z Opravárna.cz.

[chooze:article;value:527224]

​Nový telefon si Češi pořizují zhruba jednou za tři roky, starého se ale většinou nezbavují. A pokud ano, do kontejneru pro recyklaci elektroodpadu odnese starý přístroj pouhá třetina.Čtyřicet procent lidí si jen tak pro radost koupí něco na sebe alespoň jednou za měsíc. A to i přesto, že třetinu věcí ze své šatní skříně vůbec nenosí.

"U nás stále vlastně převládá důraz na tu cenu a praktičnost před těmi enviromentálními aspekty," upozorňuje Lucie Veselá, vedoucí ústavu marketingu a obchodu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

"To může znamenat znečišťování vodních zdrojů, velmi náročnou produkci textilních vláken, ale samozřejmě i chemicky a technologicky velmi náročné procesy zpracování, barvení a produkce textilu," podotýká Soňa Klepek Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky.

Příklad bychom si prý mohli vzít hlavně ze severských zemí, kde je udržitelná móda velmi oblíbená.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.