Herecký svět v slzách. Zemřela legenda alternativního divadla

Česká divadelní scéna přišla o další významnou osobnost. "Včera odešel do hereckého nebíčka náš principál a kamarád Honza Číhal," informovalo Bílé divadlo na facebooku. Číhal zemřel 22. srpna v Bruntále ve věku 80 let.

Číhal se o divadlo zajímal již od dětství. Při studiích a gymnáziu si zahrál v inscenaci Robinsonka (1960) hlavní postavu Jarka. Jak připomíná web Divadelní noviny, po škole nastoupil jako dělník do brněnské Zbrojovky, kde se seznámil s básníkem Janem Novákem nebo hercem a pozdějším ředitelem ostravského Divadla Petra Bezruče Otou Prajznerem.

[chooze:article;value:570726]

Ačkoliv se stal rentgenovým laborantem, k divadlu ho to stále táhlo a stal se součástí vlny avantgardních divadel 60. let. Po návratu z vojny se přestěhoval do Ostravy, kde založil divadelní studio ACT. Osudovým mu byl rok 1982, kdy spoluzaložil Bílé divadlo.

Co se týká filmu a televize, Číhal se objevil ve filmech Sluneční stát, Sametoví vrazi, Skrývačky a Zakázané uvolnění. Epizodní roli ztvárnil také v seriálu Proč bychom se netopili.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.