Resorty bojují o státní rozpočet. Do jeho odhalení zbývá už jen týden

Týden a jeden den. Tolik času zbývá do odhalení státního rozpočtu pro příští rok. Zatím je jasný jen jeho deficit – 231 miliard korun. Tedy o 21 miliard méně než v tomto roce.

"Je to podle zákona, zákony se musí dodržovat. O tom se nedá vyjednávat. Je to maximální schodek, ví to všichni členové vlády, ví to všechny koaliční strany. Je to realita, se kterou počítáme," uvedl Stanjura.

Velká část ministrů tak kolegy přesvědčuje, že právě jejich resort potřebuje k fungování další peníze. K dohodě je prý ale zatím daleko a nikdo nechce prozradit, kolik právě jeho resortu Stanjura slíbil.

[chooze:article;value:570615]

Podle TOP 09 je prý ale kde škrtat. "Určitě bychom chtěli, aby se dosáhlo schodku, který se bude blížit spíše 200 miliardám korun," zdůraznila předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Taková shoda však podle Stanjury v koalici neexistuje.

Ve čtvrtek ministr financí přiznal, že poroste rozpočet ministerstva školství. Víc peněz má jít podle něj i na obranu.

[chooze:article;value:570610]

Tajnosti s rozpočtem přitom prý nejsou potřeba. "Diskuze probíhá za zavřenými dveřmi. To nejsou peníze pana Stanjury nebo někoho z vlády, to jsou peníze daňových poplatníků. Proces sestavování rozpočtu je největší priorita a má probíhat veřejně a transparentně," řekla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

To, že by se kabinet na finální podobě rozpočtu nakonec neshodl, podle Stanjury ale nehrozí. V případě neschválení stát hospodaří v rozpočtovém provizoriu. V rámci něho resorty dostanou měsíčně peníze do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.