Hasiči a policisté musí mít další práci. Platy nám nestačí, zoufají si

Pan Dominik pracuje u hasičů pět let, pan Karel pracuje u policie osm let. Oba si měsíčně nepřijdou na více než 35 tisíc korun čistého. A to jim nestačí.

"Můj aktuální plat po pěti letech činí 32 tisíc korun za 240 hodin odsloužených hodin. Ten plat mi nestačí, potřebuji ještě chodit do další práce. Mám těhotnou přítelkyni, plánujeme stavět barák a tímhle platem to nepokryju," svěřil se výjezdový hasič Dominik Duník.

"Základní plat bych se dostal maximálně na 35 tisíc čistého. Za mě aspoň 40, abych domů dotáhl. Dost pravděpodobně si budu muset najít druhé zaměstnání," řekl policista Karel Šťáva.

[chooze:article;value:570610]

V porovnání s kolegy na obvodních odděleních policie či výjezdových hasičských družstvech se mají o poznání lépe členové elitních útvarů, vedoucí pracovníci nebo důstojníci. Třeba kriminalista na oddělení vražd si může po 20 letech služby vydělat i 55 tisíc čistého.

Výše platu zaměstnanců u bezpečnostních složek záleží na jejich hodnosti, dosaženém vzdělání a také na délce služebního poměru.

[chooze:article;value:570615]

Třeba policisté s nejvyššími hodnostmi a po 30 letech služby si mohou měsíčně přijít až na téměř 58 tisíc korun čistého. Plus se jim k tomu připočítají další tisíce na odměnách.

​Příslušníci bezpečnostních sborů mají také po odchodu zajištěnou výsluhu. Za odsloužených 15 let dostanou 20 % ze služebního platu a za každý další odpracovaný rok se jim výsluha navyšuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.