Zelenskyj naléhal na spojence. Ale uslyšel jasné "ne"

O pomoc ve složité vojenské a ekonomické situaci žádal ukrajinský prezident politiky východní a střední Evropy. Podle agentury Bloomberg se je snažil přesvědčit, aby posílali uprchlíky zpátky na Ukrajinu. Dostat se mu ale mělo odmítavého postoje.

"Politici od Polska po Maďarsko prohlásili, že dokud bude válka pokračovat, nebudou uprchlíky posílat zpět," uvedla agentura. Tento postoj je zřejmě z velké části podnícený ekonomickými důvody. Ukrajinští uprchlíci jsou totiž významnou injekcí pro ekonomiky, včetně té české.

[chooze:article;value:568824]

Z asi 350 tisíc ukrajinských uprchlíků, většinou žen, kteří v Česku pobývají, jich podle výzkumu PAQ Research publikovaného letos v únoru pracuje 72 procent. Na daních od nich stát inkasuje víc, než jim dává na podpoře.

Některá odvětví by se navíc bez Ukrajinců, i vzhledem k nízké nezaměstnanosti, neobešla. "Abychom byli upřímní, mnoho českých firem je závislých na dovednostech a tvrdé práci ukrajinských uprchlíků," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. "Například stavebnictví by se bez ukrajinských pracovníků zcela zastavilo," dodal.

Podobná situace panuje i v dalších evropských zemích, a tak je pro politiky problematické se této pracovní síly vzdát. Firmy už pocítily to, když se v EU dlouhodobě pobývající Ukrajinci po začátku války v roce 2022 vydali domů, aby bojovali proti Rusům.

[chooze:article;value:570268]

Mladí ukrajinští muži musí podle webu Polsat News čelit i dilematu, jestli se vzdát života na západě, nebo se vydat na pomoc své vlasti. Tlak vzrostl i poté, co Zelenskyj v novoročním projevu řekl, že by se měli rozhodnout, zda jsou občané, nebo uprchlíci – nebo oběti, nebo vítězové –, a že je čas, aby se národ sjednotil. Podle zákona mají muži mezi 18 a 60 lety zakázáno Ukrajinu opustit.

Po začátku války z Ukrajiny uteklo až 17 milionů uprchlíků, což představuje více než třetinu tehdejší populace země. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je jich aktuálně mimo Ukrajinu přes šest a půl milionu, z toho drtivá většina v Evropě.

Uprchlíci jsou v Česku už více než dva roky. Utíkali jsme na narozeniny dcerky, říká Anna (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.