V Chicagu protestují propalestinští demonstranti. Vyvíjí tlak na Harrisovou

Dav v hale Michelle a Baracka Obamovy velkolepě přivítal, projevy, které trvaly několik desítek minut, se dotkly jak úspěchů Joea Bidena, tak hlavně podpory Kamaly Harrisové, tu manželé Obamovi podpořili už krátce poté, co oznámila, že se chce o post ucházet.

Harrisová svůj čas v Chicagu využívá velmi produktivně, kromě toho, že je na sjezdu, tak se se svým kandidátem na viceprezidenta Timem Walzem v úterý vydala i na kampaň do sousedního a velmi důležitého Wisconsinu, právě tam měli mimochodem svůj sjezd minulý měsíc republikáni. Ve čtvrtek pak Kamala přednese svůj závěrečný projev.

Kromě převládajícího nadšení demokratů z nové kandidátky ale Chicagem otřásají kvůli konání demokratického sjezdu i protesty. "Chceme vyvolat tlak na Kamalu a demokraty, aby přestali posílat zbraně Izraeli. Asi budu volit demokraty, ale ne v případě, že neukončí genocidu," řekla demonstrantka.

[chooze:article;value:570431]

Že je situace ve Spojených státech skutečně napjatá, připomínají i podniky v centru Chicaga. Lidé se obávají, že by se protesty mohly vyostřit, tak se raději dopředu připravili.

Kvůli potyčkám s policií skončilo v poutech od začátku týdne více než 70 lidí, k žádným vážným incidentům nebo velkým škodám na majetku ale zatím nedošlo. Řada protestujících přirovnává situaci ve městě k té, kterou Spojené státy zažily před více než 50 lety.

"Je dost palčivé, že se letošní sjezd demokratů koná v Chicagu. Připomíná to jejich sjezd z roku 1968, který byl taky v Chicagu, a kdy se konaly protesty proti zapojení demokratické vlády do války ve Vietnamu," podotkla demonstrantka Lizzy.

[chooze:article;value:570289]

Propalestinští demonstranti ale nejsou jediní, kteří vyšli do ulic města, přidala se k nim i řada dalších aktivistů. Některým se nelíbí třeba přítomnost americké armády v oblasti Indo-Pacifiku.

"Nelíbí se nám větší a větší přítomnost Američanů na Filipínách. V posledních letech se objevilo devět nových vojenských základen, posílají vojenské vybavení, trénují filipínské vojáky, propagují konflikt s Čínou," vzkázala demonstrantka.

Demokratický nominační sjezd končí v Chicagu ve čtvrtek, kdy je opět naplánovaný masový pochod aktivistů směrem k místu konání akce, organizátoři očekávají účast tisíců lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.