Školné by vysoké být nemělo, shodují se Češi. Někteří jsou úplně proti

České Budějovice

"Pokud by to teda mělo být zpoplatněno, tak nějakou symbolickou částkou, která by mohla být, řeknu třeba 10 tisíc ročně," míní jeden z dotázaných. "Já bych řekl takových 25 tisíc ročně by asi mělo stačit," dodal další.

"Já mám dceru na střední škole. Tam se platí taky. Řeknu pět tisíc ročně školný. A teď na tu vysokou školu, tak by to mělo být tak nějak podobné," poznamenala respondentka.

[chooze:article;value:570531]

"Ale stejně platíte menzu, platíte ubytování nebo koleje. Já nevím. Dvacet tisíc měsíčně ti rodiče dávají? A to ještě nepočítám útratu těch dětí teda. Já bych řekla, že to je blbost teda," vzkázala další žena.

Brno

"Myslím, že 10 tisíc za semestr není částka, která by byla nesnesitelná," poznamenal respondent. "Myslím si, že by se měla odvíjet podle průměrného platu," dodal další.

[chooze:article;value:570530]

"Třeba dva tisíce ročně za úklid školy, to by bylo adekvátní. Jinak nevím, za co jiného by měli platit," zdůraznil další dotázaný. "Myslím si, že by ta částka měla být taková, že by to reálně mohlo ovlivnit kvalitu toho vzdělání," podotkla respondentka.

Ostrava

"Když už zpoplatnit, tak bych to udělala tak, že bych udělala bezúročnou půjčku, kterou by po dokončení studia spláceli," sdělila dotázaná. "Teďka je to dražší na některých školách, ne? Že je třeba 30, 40 tisíc. Tak když, tak do těch desíti, ale víc, to potom už nikdo školu nebude dělat," prohlásil respondent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.