S prvním rukopisem neuspěla, pak se naučila psát a vydala úspěšnou knihu

"Já myslím, že mi mohlo být kolem deseti let. Já jsem tenkrát měla moc ráda knížku Luisa a Lotka. To byla dvojčátka a já jsem v té době hrozně chtěla dvojčata, tak jsem se rozhodla si napsat příběh o dvojčatech. Ale po pár kapitolách jsem to smazala nebo vyhodila, že je to blbé," popsala spisovatelka své úplné začátky.

V průběhu dospívání uskutečnila ještě několik pokusů, k opravdové knížce se ale dostala až po několika letech. Letos vydala román o dvou dívkách, jedné ze současnosti a druhé z 16. století, které si vymění své životy. Příběhem se přitom odrazila od jednoho ze svých nápadů, který vymyslela, už když jí bylo třináct.

[chooze:article;value:567231]

S psaním ale zpočátku bojovala a s prvním rukopisem ji odmítly v několika nakladatelstvích. Nejprve musela zjistit, že knihy nelze psát jen podle citu a je dobré respektovat i nějaké postupy. "Mně vůbec nenapadlo, že psaní může mít nějaké techniky nebo styly, že bych to měla vůbec studovat. Já jsem to prostě ze sebe dostala a byla jsem hrozně spokojená," řekla.

Kvůli knize, která se částečně odehrává v minulosti, si ale musela nastudovat i historické detaily. Spojila se proto s historikem Vlastimilem Vondruškou, který jí doporučil četbu. "Dal mi dvě knížky, jednu jeho, jednu od paní Kalivodové. Od něj to byla tuším Intimní historie, kde to opravdu rozebírá od záchodu po koupání," přiblížila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.