Zemřela nejstarší žena na světě. Dcera prozradila tajemství její dlouhověkosti

Maria Branyasová Morerová se narodila v roce 1907 v americkém Los Angeles, kam její rodiče odešli hledat lepší život. To jim ovšem nevyšlo, tak se chtěli vrátit domů, při cestě zpět do Španělska ale její otec zemřel, uvedl katalánský portál La Vanguardia.

Maria si sice nepamatovala potopení Titanicu, bylo jí teprve pět let, všechny světové války i občanskou válku ve Španělsku už ale prožívala. Kvůli frankistům musela s manželem a třemi dětmi utéct do Francie.

V roce 2020 se Branyasová nakazila covidem, ale ten měl u ní neměl žádné příznaky a ani žádné následky. Její nejmladší dcera Rosa Moretová připisovala dlouhověkost své matky genetice. "Nikdy neležela v nemocnici, nikdy si nezlomila ani jednu kost. Je v pořádku, nic ji nebolí," řekla před rokem pro španělská média.

[chooze:article;value:549341]

​Branyasová se vždy těšila dobrému zdraví. Nikdy nepila ani nekouřila, dokonce nedržela ani speciální diety, tedy až do doby, než se v 92 letech přestěhovala do domova s pečovatelskou službou.

Její dobré zdraví se stalo předmětem zájmu i vědců. Ženino DNA momentálně studuje Manuel Esteller z Institutu Josepa Carrerase.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.