Trump se chystá na možnou prohru. Demokraté vyhrají volby podvodem, tvrdí

Americký exprezident Donald Trump opět mluví o možných podvodech ve volbách. Upozornil na to zpravodajský web Sky News. "Teď musíme udělat dvě věci. Musíme volit a musíme jim (demokratům) zabránit v podvádění," řekl podle portálu The Hill na předvolebním mítinku v Atlantě.

Podobně se Trump vyjadřuje také na sociálních sítích, kdy demokratickou prezidentskou kandidátku Kamalu Harris obvinil z toho, že zfalšovala fotografie zástupů svých podporovatelů, kteří ji přišli přivítat na letiště. "Toto je způsob, jakým demokraté vyhrávají volby. Podváděním. A u volební urny je to ještě horší," napsal na své sociální síti Truth.  

Není to navíc zdaleka poprvé, co Trump veřejně zpochybňuje platnost voleb. Podobná slova od něj zaznívala i před čtyřmi lety. Tehdy tato rétorika, kdy odmítal uznat svou porážku, vyústila mimo jiné v útok jeho příznivců na budovu amerického Kongresu. Existují proto obavy, že by se Trump mohl v případě volební porážky pokusit uzmout moc lstí.

[chooze:article;value:569993]

Na základě některých jeho vyjádření se objevily spekulace, že k tomu chce využít specifický americký volební systém. Prezidentský kandidát totiž nemusí pro vítězství získat nejvíce voličských hlasů. Stačí mu, když zvítězí v dostatečném počtu klíčových států, což mu zajistí dostatečný počet takzvaných volitelů. Ti pak americkou hlavu státu skutečně volí.

Trump má nyní údajně tlačit na volební výbory jednotlivých republikány ovládaných států, aby jako tyto volitele určili jemu loajální lidi bez ohledu na výsledek voleb. Využít k tomu mají klauzuli, která po státech vyžaduje, aby Kongresu předaly jediný potvrzený seznam volitelů. Jestli se k podobnému kroku, který by byl úplným popřením volebních výsledů, republikáni odváží, ale není jisté.

Trump mění taktiku kampaně. Osobních útoků vůči protivníkům bude méně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.