Systém ETCS hlídá v Česku tisíce vlaků. Od příštího roku bude v každé soupravě

Aktuálně jednotný celoevropský zabezpečovací systém ETCS v Česku používá skoro 4,5 tisíce vlaků. Od nového roku je v plánu, že na 622 kilometrech hlavních koridorů už budou vlaky toto zabezpečení používat povinně. Proškolených na to bude přes tisíc strojvedoucích.

Systém ETCS dokáže plně kontrolovat strojvedoucího, v případě selhání lidského faktoru pak dokáže okamžitě chybu napravit. Tento systém zabezpečení kontroluje jízdu nepřetržitě, pokud by například nebyla volná železniční trať, systém na ni vlak nepustí a zastaví ho včas, aby se nestala nehoda. I kdyby se chtěl pak znovu strojvedoucí rozjet, ETCS to nepovolí a vlak se nehne z místa. Souprava se rozjede pouze tehdy, pokud k tomu dá svolení výpravčí ze stanice.

[chooze:article;value:558883]

​Zavedení ETCS chce ministr dopravy Martin Kupka (ODS) urychlit i poté, co se začátkem června v Pardubicích srazily dva vlaky. Tehdy čtyři lidé zemřeli, dalších 27 se zranilo. Kdyby prý bylo ETCS funkční, nehoda se nestala.

ETCS je elektronický systém navzájem propojených jednotek v kolejišti, v kabině strojvedoucího a samozřejmě i v řídících střediscích stanic. Navzájem spolu komunikují a vyhodnocují, jestli je vše tak, jak má být.

Protože je to celoevropský systém, bude jednotný pro 20 zemí, to by mělo usnadnit a urychlit mezinárodní spoje a tím pádem i zlevnit jízdenky. ETCS už zkouší různé evropské státy přibližně 25 roků, postupně dochází k vylepšení a v roce 2025 se má ve velké míře připojit i ČR. 

Téma zmapovala reportérka Barbora Večeřová (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.