Rusko je v krizi. Příští dny budou pro Putina rozhodující

Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak pro deník Independent uvedl, že ukrajinští západní spojenci o vpádu na ruské území věděli a věří, že Moskvu donutí k mírovým jednáním.

"Rusové se určitě bojí, když válka postupuje na jejich území," řekl. "Jsou šokováni. Má to značný dopad na jejich psychický stav. Je to také nástroj vlivu," dodal.

Mluvčí ukrajinského ministra zahraničí Heorhij Tychý zmínil, že záleží jen na Rusech, kdy ukrajinská armáda své výpady zastaví. "Čím dříve bude Rusko souhlasit s obnovením spravedlivého míru, tím dříve se tak stane," citovala jej ukrajinská agentura RBK.

[chooze:article;value:569029]

Podle novináře Marka Almonda rozhodnou o tom, zda se Vladimiru Putinovi vojenská situace vymkne kontrole, nadcházející dny. "Jeho skutečný problém je na nejvyšších místech. Kompetentní generálové a štábní důstojníci jsou pro improvizaci na bojišti nezbytní," popsal.

Putin dle Almonda provádí personální změny příliš pomalu a ponechává ve funkci své loajální spolupracovníky, i když neplní své povinnosti. "Náčelník generálního štábu Gerasimov je stále ve funkci. Dva a půl roku poté, co jeho plán invaze narazil na neúspěch. Díra na hranicích, kterou Ukrajinci využili, navíc ukazuje, že s takovou eventualitou nepočítal," vysvětlil.

[chooze:article;value:568791]

Rusové musí nasadit masivní sílu

Pro řešení krize v Kurské oblasti se však obrátil i na své bezpečnostní služby, což by mohlo svědčit o jeho nedůvěře v generály. "Nový krizový manažer Alexej Djumin je veteránem bezpečnostních a zpravodajských služeb, který kdysi sloužil jako Putinův osobní strážce. Pokud Djumin zvládne situaci v Kursku, jeho politická hvězda by mohla stoupat," doplnil Almond

Praktickou možností, jak celou situaci zvrátit, je nasazení masivní síly, která ale potřebuje čas na shromáždění. "Dokud ruská armáda nepošle tanky a pěchotu, nemůže Kreml obnovit svou kontrolu nad regionem," uvedl Almond.

Putinova autorita v ohrožení

Podle novináře existuje představa, že dokud bude Moskva sama pasivní, nebude Putin čelit ohrožení své autority. "Jak však ukázala vzpoura Jevgenije Prigožina loni v létě a absence lidového odporu proti ukrajinské invazi, cesta k Moskvě může být překonána velmi rychle i bez odporu," uvedl.

[chooze:article;value:569463]

To ostatně potvrzuje i vyjádření bývalého pracovníka Vladimira Putina Abbase Gallyamova, který řekl, že proces zpochybňování Putinova vedení je v plném proudu. "Jako správný fanatik se více stará o to, co chce získat, než o to, co musí zachovat," citoval jej deník Express.

Případný vojenský neúspěch by pak Putinovi mohl znepříjemnit diplomatické možnosti. "Čím více musí zintenzivňovat obrannou válku s Ukrajinou, tím slabší je jeho pozice doma i v zahraničí. To z něj činí méně cenného partnera k jednání," upřesnil Almond.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území rozebral novinář Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.