Vysoké teploty dávají lidem zabrat. Záchranáři vyjíždí hlavně ke kolapsům

Jak stoupají hodnoty na teploměru, roste i počet oznámení na operační středisko v Kladně. V deset hodin dopoledne evidovala středočeská záchranka už dva výjezdy ke kolapsům z horka. Nejčastěji vyrážejí sanitky právě ke kolapsům, ale i omdlévání, dušnosti a dalším úrazům.

Horko je největším rizikem pro starší lidi a také pro děti. Častou příčinou kolapsu je nedostatečný pitný režim. "Především se to většinou týká toho, že lidé jdou samozřejmě přes poledne ideálně na nákup, navíc všeobecně lidé málo pijí," vysvětlil dispečer Matěj.

K takovému případu vyjížděla i záchranná služba do Kladna. "Byli jsme tam na obědě a babička se normálně najedla, byla spokojená s jídlem a najednou prostě vykulila oči a začala kolabovat úplně," řekl příbuzný ženy, na kterou bylo vedro příliš.

[chooze:article;value:569401]

​S horkem se musí vypořádat i sami záchranáři. "Když jsme v terénu, tak to horko není úplně příjemné, ale vozy máme klimatizované. Máme v lednici limonády, minerálky a dopíjíme se studenou vodou," řekla lékařka Zuzana Vlčková.

Do čtyř hodin odpoledne středočeská záchranka evidovala 20 výjezdů v souvislosti s horkem. V úterý jich měli 28. Extrémní teplo může mít vliv třeba i na řízení auta či jízdu na kole. I při takových aktivitách by lidé měli být v těchto dnech obezřetnější.

[chooze:article;value:568503]

​Ve středu padl také teplotní rekord. Na jižní Moravě ve Strážnici byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v celé České republice, a to 37,1 stupně Celsia. V Lednici meteorologická stanice ukázala 36,2 stupně, což znamená, že středa byla v Lednici nejteplejší den od začátku letošního roku. Ale lednický teplotní rekord překonán nebyl, protože v roce 2015 se vyšplhala teplota na rovných 37 stupňů Celsia.

Teplo je tam i ve večerních hodinách. A bude i později, před námi je totiž další, v pořadí už třetí, tropická noc tohoto týdne. Přijít mohou i bouřky, ty ostatně už zaznamenaly ve středu v podvečer na Vysočině. Ve čtvrtek se může objevit silný déšť s úhrny kolem 30 milimetrů, ten bude postupně ustávat a vrátí se v sobotu, následovat bude lehké ochlazení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.