Velký smutek v brněnské zoo. Museli utratit nejstarší samici žirafy

Zoo Brno se s 18letou žirafí samicí Toshou rozloučila v úterý ráno. "Již déle než rok trpěla problémy s dechem, ke kterým se přidaly i pohybové potíže. To výrazně ovlivnilo kvalitu jejího života," uvedla zoo na facebooku.

Žirafa několikrát podstoupila léčbu různými typy antibiotik, testy na alergie a astma a lékaři jí podávali přípravky na vyčištění dýchacích cest. Avšak neúspěšně. Kvůli zdravotním problémům pobývala Tosha několik posledních měsíců především na odstavném dvorku, oddělená od zbytku stáda.

Nedávno žirafa podstoupila vyšetření v celkové narkóze. "Její stav se bezprostředně po imobilizaci jevil uspokojivě. Bohužel následně došlo k prudkému zhoršení a výrazným potížím s dechem a přijímáním potravy, které přetrvávaly," informovala zoo. 

[chooze:article;value:569440]

Na základě všech dlouhodobých potíží a stále se zhoršujícího zdravotního stavu se vedení zoo rozhodlo zvíře uspat. "Takovéto rozhodnutí patří bezesporu k těm nejtěžším. Je to rozhodnutí o poskytnutí nezbytné služby zvířeti, které jsme měli rádi," zdůraznila zoo. 

Tosha měla celkem čtyři mláďata. Dvě z nich zůstávají v brněnské zoo, kam se na ně mohou návštěvníci přijít podívat.

Lední medvěd ze Zoo Praha po převozu zemřel. Podívejte se na reportáž TV Nova (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.