Tohle Rusko nečekalo. Válka na Ukrajině může skončit překvapivě rychle

Situace na bojišti se za poslední týden výrazně změnila. Ukrajinský postup v ruské Kurské oblasti by mohl znamenat lepší pozici při vyjednávání o příměří, napsal pro web Foreign Policy analytik Andreas Umland.

Ukrajina totiž podle něj stejně jako na začátku války ukázala, že umí překvapit a využít svého postupu. Na druhou stranu do Ruska vstoupili vojáci cizí země poprvé od druhé světové války a krvavý konflikt, který rozpoutalo, se nyní týká i jeho území.

"Ukazuje to, že Ukrajina může stále vítězit. Putin se zdá být slabý a neorganizovaný. Existuje neochota k eskalaci, ale taková eskalace by mohla vést k lepší vyjednávací pozici pro Ukrajinu. Nejsem si jistá Putinovým morálním kompasem. Ale má pocit, že si může dělat, co chce, protože reakce jsou slabé. Nyní západní demokracie chápou touhu Ukrajiny být svobodným národem," řekla pro Forbes analytička Alina Beketovová. 

[chooze:article;value:569011]

Právě vyjednávací pozice bude podle Umlanda důležitá, prezident Volodymyr Zelenskyj totiž dost možná tuší, že jednání o příměří jsou blízko. Podle analytika získává na síle spekulace, že dalším postupem přibližuje Kyjev konec války.

"Tohle jim dává páku, kterou potřebují pro vyjednávání s Ruskem. O tom to všechno je," uvedl pro Washington Post nejmenovaný poradce ukrajinské hlavy státu. Už dříve totiž Zelenskyj naznačil, že své území nemusí získat zpět vojensky, ale klidně diplomatickou cestou.

"Nebyl by dobrý nápad, aby se oba státy vrátily na své uznávané hranice," navrhnul bývalý švédský premiér Carl Bildt na sociální síti X. 

Zelenskyj je podle Umlanda pod tlakem části západní Evropy i takzvaného globálního Jihu kvůli odmítání jednání s Moskvou. Zároveň pomalu stoupá podíl Ukrajinců, kteří by byli ochotní se části území vzdát, ačkoli drtivá většina stále chce bojovat.

[chooze:article;value:568659]

Významné budou i volby ve Spojených státech amerických. V Joeu Bidenovi má totiž zatím Kyjev podporu, vše by ale změnil případný triumf republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Nedá se v tom případě vyloučit, že by americká pomoc skončila. 

Trump totiž slibuje, že válku brzy ukončí. Prozatím ale zůstávaly Ukrajině jen morální apely, nyní může mít u případného jednacího stolu lepší pozici.

Situaci na bojišti rozebral bezpečnostní analytik Milan Mikulecký:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.