Mohutný požár se dostal na předměstí Athén, má první oběť

[chooze:gallery;value:37000]

​Požár vypukl v neděli odpoledne poblíž jezera Marathón asi 35 kilometrů od Athén a během pondělí se přes horu Pendeli dostal na předměstí metropole. Tisíce lidí musely být evakuovány, po půlnoci našli hasiči ve čtvrti Vrilissia ve vyhořelé budově mrtvého člověka, uvedla agentura AP.

Athény zahalil hustý dým a mraky padajícího popílku, obyvatelé nosí roušky a úřady doporučují starším a nemocným lidem, aby nevycházeli. Na mnoha místech nešla elektřina. Požár se přiblížil na 14 kilometrů k centru, kde se nachází slavná Akropole.

[chooze:article;value:561413]

​S plameny místy vysokými 25 metrů bojuje na 700 profesionálních hasičů se dvěma stovkami vozidel. Pomáhá 35 letadel a vrtulníků, které však se soumrakem musely hašení přerušit. Pomáhají dobrovolníci i armáda. Přestože se s příchodem noci poněkud uklidnil silný vítr, který situaci značně komplikoval, nezdá se by oheň polevoval, informovala agentura Reuters.

Řecko požádalo o mezinárodní pomoc. V úterý kolem poledne vyrazí z Česka konvoj pětadvaceti automobilů se 75 hasiči a záchranáři. Na 200 hasičů a vrtulník vyšle Francie, dvě letadla poskytne Itálie, další posily připravuje Turecko, Srbsko, Španělsko a Rumunsko.

Kromě obytných domů musely být evakuovány tři nemocnice, dva kláštery a dětský domov, plameny zachvátily továrnu na zpracování dřeva, vyhořela také jedna škola.

Zranění utrpělo 13 lidí, kteří se většinou nadýchali kouře. Ošetřit museli i pět hasičů s popáleninami a dýchacími potížemi.

[chooze:article;value:567015]

​Největší letošní požár ve vyprahlém a horkem sužovaném Řecku zasáhl 10 tisíc hektarů a dostal se nejhlouběji do Athén za posledních více než dvacet let. Země prožila nejteplejší zimu a červen i červenec v historii.

Loni zabily požáry v Řecku přes 20 lidí, v roce 2018 zahynulo v přímořském městě Mati přes sto obyvatel. Oheň je uvěznil v domech i autech, ve kterých se snažili uprchnout, další se utopili, když chtěli před plameny uplavat.

Poblíž Athén zuří lesní požár. Dvacet metrů vysoké plameny krotí stovky hasičů (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.