Hypotéky zdražily. Banky čekají, až se bankéři vrátí z dovolené, tvrdí ekonom

Banky v červenci poskytly 5 204 hypotečních úvěrů. To představuje asi osmiprocentní meziměsíční pokles. Důležitější je ale meziroční porovnání, tam počet nových hypoték vzrostl o zhruba 70 % a jejich objem dokonce o 110 %.

"Lidé pomalu cítí, že se začínají zvyšovat ceny nemovitostí, a tak mají zájem o hypotéky, aby stihli ještě relativně levné nemovitosti. S tím, jak přetékají další peníze z hypotečního na realitní trh, tak to ceny nemovitostí zvedá," vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

I přes snižování základních úrokových sazeb Českou národní bankou ale vůbec poprvé v tomto roce hypotéky zdražily průměrně z 5,05 % na červencových 5,07 %.

​"Ten zájem je dvojnásobný. Zatímco v loňském červenci jsme poskytli nějakých 800 hypoték v celkovém objemu tři miliardy korun, v tom letošním to bylo přes 1 600 hypoték s objemem převyšujícím šest miliard korun. My jsme v srpnu přistoupili ke snížení sazeb a u těch nejoblíbenějších 3letých a 5letých fixací se pohybujeme na 5,09 %," říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

"Průměrná úroková sazba u nás se snižuje, my jsme snižovali na konci července, kdy jsme se dostali pod 5 %," prohlásila pak tisková mluvčí ČSOB Monika Hořínková.

Banky podle odborníků nemají v letních měsících ambici mezi sebou bojovat o nové klienty pomocí nižších sazeb. Za čekáním na výrazné snížení hypotečních úroků je prý i vyšší opatrnost centrální banky při snižování základních úrokových sazeb a také změny v předčasném splácení hypoték, které začnou platit od září.

[chooze:article;value:568670]

"Je možné, že na trhu panuje taková vyčkávací atmosféra a (banky pozn. red.) ani nechtějí toho klienta podepsat teď. Pro ně je lepší ho podepsat až v září," potvrzuje tuto hypotézu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

"Mezi bankami se ještě nerozhořel konkurenční boj naplno. Čeká se na září, až se vrátí bankéři z dovolených a budou se moci naplno věnovat klientům. V tuto chvíli proto ty sazby spíše stagnují," dodává pak další možné důvody Křeček.

Průměrná výše hypoték v červenci pokračovala v růstu a aktuálně banky poskytují hypoteční úvěry v průměrné výši, která přesahuje 3,75 milionu korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.