V Chorvatsku platí červená výstraha. Bude to extrémní, varují meteorologové

Varování platí pro celé Chorvatsko, které se na webu Státního meteorologického Institutu (DHMZ) obarvilo do žluté až červené barvy. DHMZ varuje i před případnými kolapsy v infrastruktuře. "Chraňte sebe, děti a seniory. Dbejte na doporučení kompetentních institucí," apelují meteorologové.

Nejpřísnější výstraha platí pro přímořské oblasti Rijeka, Split a Dubrovník. Vysoké teploty mohou způsobit vyčerpání a úpal, na pozoru by se měli mít lidé se zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárními, respiračními, ledvinovými a mentálními chorobami.

Výstraha pro pondělí:

​Výstraha pro úterý:

​Chorvatské Ředitelství civilní ochrany ministerstva vnitra doporučuje turistům nosit prodyšné a světlé oblečení z přírodních materiálů, světlé boty a pokrývku hlavy. Samozřejmostí je dostatečně pít vodu nebo nízkokalorické nápoje bez kofeinu, alkoholu a cukru.

[chooze:article;value:568830]

Podle chorvatského serveru 24sata.hr by se lidé neměli vystavovat slunečním paprskům mezi 10. a 17. hodinou. Stejně tak doporučuje vykonávat fyzické práce v chladnějších částech dne, především brzy ráno. K ochlazení nepomůže ani vítr, který bude foukat jen slabý na východě, na jihovýchodně mírný.

Teploty budou vysoké až do konce příštího týdne, poté výrazně klesnou až o 15 °C. Očekávají se také bouřky a silné poryvy větru.

Přichází nejteplejší týden roku. Meteoroložka Honsová řekla, na co se připravit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.