Obce zoufají z portálu stavebníka. Vláda odmítá starý systém i legislativní nouzi

Je nefunkční a práci úředníkům jenom komplikuje, tak hodnotí nový portál stavebníka někteří starostové a vyzývají vládu k vyhlášení stavu legislativní nouze. O tom politici nechtějí ani slyšet.

"Legislativní nouze je poměrně zásadní nástroj, ve kterém stát řeší skutečně ty největší krize," uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jenže stavebním úřadům už dochází trpělivost a za krizi současný stav považují.

[chooze:article;value:568441]

Legislativní nouzi lze vyhlásit například v případě, kdy státu hrozí značné hospodářské škody. "V úvahu to připadá s tím, že je tam asi otázka, na kolik tento stav je tak intenzivní, že by hrozily závažné hospodářské škody státu, nejde tedy o ty soukromé subjekty nebo jiné," sdělil ústavní právník Aleš Gerloch.​

Pomoci by podle územních samospráv mohlo, kdyby paralelně fungoval systém nový i starý. "Současná podoba zákona už nyní počítá s okruhem staveb, které je možné i nadále řešit papírově, tudíž by bylo možné tento okruh dále rozšířit. Těch řešení je celá řada, je třeba se ale situaci věnovat opravdu urychleně," řekl poslanec Jiří Havránek (ODS).

"My jsme se i s politiky pětikoalice dohodli na tom, že dáme ministru Bartošovi čas do konce srpna, aby to všechno opravil, protože to by bylo úplně nejlepší," pronesl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

[chooze:article;value:568434]

​"Věřím, že do konce srpna ten systém poběží, a kdyby neběžel, tak jsme připraveni se velmi aktivně bavit s opozicí a připravit společně návrh zákona, který bychom potom mohli změnit ve zrychleném čtení," dodal poslanec Petr Letocha (STAN).

"Nikdo s námi nejedná, my se prostě domníváme, že by měl na MMR zasednout nějaký krizový manažer, který by tu situaci začal řešit. Mělo by to být jasné směrem k odborné veřejnosti, občanům a hlavně úřadům," prohlásil poslanec Robert Králíček (ANO).

Pokud by se současné problémy nepodařilo v příštích třech týdnech vyřešit, měl by podle opozice ministr Bartoš odstoupit. Ten prý svou rezignaci ale nezvažuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.