Ve Vysokých Tatrách liška napadla dva turisty. Už nejsou plaché, varují veterináři

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku už turisty netrápí jenom medvědi. Útočí tam na ně už i lišky. V Bobrovecké dolině takto zaútočila šelmička na dva turisty, kteří přespávali ve stanu.

Liška podle slovenské Státní veterinární a potravinové správy (ŠVPS) napadla turisty, když spali. Jednomu z nich olízala tvář, zatímco druhého hryzla do hlavy. I když ji napadení turisté vyhnali ze stanu i z tábora, později se několikrát vracela.

[chooze:article;value:566362]

​Důvodem útoku byl hlad. Lišky si totiž podle upozornění veterinářů zvykly na to, že u lidí mohou nalézt jídlo. Kvůli tomu ztrácejí postupně plachost a nebojí se lidem vlézt ani do stanů v naději, že jim mohou z batohů ukrást něco k snědku.

Liška naštěstí nebyla nakažená vzteklinou. Obávaná nemoc se na Slovensku nevyskytuje. "Dvakrát ročně se vykonává ústní vakcinace lišek proti vzteklině pomocí letecky distribuovaných vakcinačních návnad. Po 45 dnech se potom kontroluje účinnost vakcinace," uvedla ŠVPS.

I tak ale veterináři radí, aby lidé udělali vše proto, aby k sobě lišky nepřitáhli. Neměli by v přírodě spát mimo chatku nebo stan a obě tato přístřeší vždy zabezpečit před vniknutím zvířat. Lišky by také v žádném případě neměli krmit ani se k nim přibližovat.

České lišky šíří tasemnici. Nebezpečí hrozí z lesních plodů (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.