Muži se rozbilo auto, tak šel pěšky lesem. Roztrhal ho medvěd

Hrozivým způsobem přišel o život ruský rybář. Muž ve věku 41 let pocházel z Magadanské oblasti, která se nachází na východním pobřeží Ruska. Neštěstí se stalo uprostřed lesa.

Muži se totiž při cestě z rybářské výpravy uprostřed lesa porouchalo auto. Rozhodl se proto jít domů pěšky. Právě v tu chvíli ho medvěd přepadl. "Chodit pozdě v noci lesem je extrémně nebezpečné. V nočních hodinách jsou predátoři nejaktivnější," řekla podle agentury RIA ředitelka Lovecké inspekce Magadanské oblasti Jelena Slobodanjuková.

Tělo muže našli lovci až ráno. "Lidské tělo nesoucí známky útoku divokého zvířete bylo nalezeno na lesní cestě u vesnice Verchinij Sejmčan. Náš zaměstnanec jej našel po pětihodinovém pátrání," dodala Slobodanjuková.

[chooze:article;value:566362]

​Podle ruských úřadů se podařilo medvěda, který muže zabil, najít a zlikvidovat. Šlo o medvěda hnědého, který patří mezi největší druhy šelem na světě. Jeho menší poddruh medvěd brtník se vyskytuje i na sousedním Slovensku, kde má na svědomí několik útoků.

Východní Rusko má v současnosti problémy s přemnoženými medvědy, kteří útočí na tamní populaci. Jen za loňské léto tam skončily tři medvědí útoky smrtí a další čtyři oběti skončily v nemocnici.

Rusové s medvědy bojují například snazším udělováním loveckých lístků potřebných pro lov. Oblasti, kde se medvědi nejčastěji vyskytují, také omezují pro veřejnost. Od letošního března už lovci v celé oblasti odstřelili přes 100 medvědů, píše agentura Reuters.

V turistické oblasti Slovenska řádí medvěd. Situace je vážná, opakovaně se vrací (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.