Většina lidí dělá zásadní chybu při nabíjení mobilu. Ničí se tím baterka

Jednou z hlavních chyb, které lidé dělají, je, že nabíjí telefon na 100 procent. Pro baterii to totiž není ideální. "Nemá ráda, když je plně nabitá a teplá," řekl pro web Gear Patrol zakladatel společnosti Cadex Electronics Isidor Buchmann.

Špatně je i opačný extrém. Pokud často telefon necháte dojít až k nule a vypnout se, ohrožujete jeho výdrž. Když totiž musí baterie dělat více cyklů nabíjení, ničí se.

[chooze:article;value:535394]

"Obvykle byste měli nabíjet na 80 procent a nechat vybít ke 20," poradil Buchmann. "V tomto středovém používání získáte mnohem více cyklů, než kdybyste plně nabíjeli a vybíjeli," dodal. Chybu podle něj naopak neděláte, když jej nabíjíte několikrát denně.

Telefon vám občas lže

Poznat, kolik procent baterie vám ještě zbývá, ale může být složité. Po nějaké době totiž ukazuje špatné údaje. Důležité také je si uvědomit, že zobrazená procenta neukazují, kolik z baterie zbývá. Číslo se vypočítává různými algoritmy.

Po nějaké době je potřeba si telefon kalibrovat, aby ukazoval správná čísla. To zvládnete ve třech krocích.

[chooze:article;value:565849]

Nejdříve telefon nabijte na 100 procent a pro jistotu jej ještě pár minut v nabíječce nechte. Následně jej nechte vybít na nulu. Telefon se sám vypne. Dejte ho tedy do nabíječky a opět ho nabijte na 100 procent, doporučil web topky.sk.

Takto kalibrovat byste svůj telefon ale měli jen maximálně jednou za tři měsíce. Jinak si můžete svou baterku poškodit.

 Mobil má skoro každý Čech. Ty první vydržely nanejvýš 30 minut (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.