Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat ochucené vaporizéry. Lákají prý děti

Cigarety mají chutnat a případně i vypadat jako cigarety. Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku o elektronických cigaretách, která se má týkat takzvaných vaporizérů, cigaret, které zahřívají tekutinu, nikoliv přímo tabák.

Melounová, kolová či cukrová vata, škála příchutí je široká. Podle připravované vyhlášky by měla být prakticky pouze jedna. "Dá se říct, že naším cílem je opravdu vytvořit z toho elektronickou cigaretu, která bude mít příchuť tabáku," popsal Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

[chooze:article;value:566969]

Elektronické cigarety totiž prý už nelákají klasické kuřáky k přechodu na e-cigarety, především díky sladkým příchutím přitahují další lidi ke kouření. Resort vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace, podle které příchutě lákají především děti a mladistvé.

Bílá a tmavě hnědá. Jiné barvy by prý obaly ani cigarety mít neměly. "Aby nebyla motivující, co se týká třeba vzhledu, aby neměla nějaký třeba třpytivý povrch, aby na tom nebyly různé trendové samolepky a tak dále," vysvětlil Fošum.

"Design připomíná třeba rtěnku nebo zvýrazňovač, nějaké tužky, obaly, žvýkačky a tak podobně," upozornila expertka na marketing Denisa Hejlová.

Vyhláška by prý měla stanovit 16 konkrétních látek, které budou smět cigarety obsahovat. "Vytvoříte jakýsi produkt, který bude mít jenom nějakou určitou tabákovou příchuť. To je tak složité, že de facto ta kategorie nemá smysl pro kteréhokoliv výrobce, aby se tím zabýval," varoval prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

[chooze:article;value:566333]

Podle výrobců to vše povede k přechodu lidí zpět na klasické cigarety a k posílení černého trhu. "Vůbec nechápeme, proč se zaváděly kolky na elektronické cigarety před rokem, s působností od 1. 10. 2024, když vlastně tato vyhláška de facto skoro říká, že v září 2025 by elektronické cigarety a vapování skoro skončilo," prohlásil výrobce elektronických cigaret Petr Sobotka.

Vyhláška, kterou prý ministerstvo vytvořilo za zády výrobců, by měla začít platit už v polovině příštího roku. Podle resortu zdravotnictví jde ale teprve o pracovní verzi a o konečné podobě vyhlášky se bude teprve debatovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.