Čínští investoři postupně opouštějí Česko, teď je více láká Maďarsko

Tehdejší prezident Miloš Zeman si před devíti lety nadšeně prohlížel jihlavskou výrobu ultralehkých letadel. Dokonce si sedl za knipl tamního leteckého simulátoru a chvíli pilotoval.

Prezident totiž podporoval čínské investice v Česku a právě čínská společnost firmu kupovala. Plánovala se výroba nejméně desítek letadel za 330 milionů korun. Teď je původní firma v úpadku a propustila všechny zaměstnance.

[chooze:article;value:560974]

​Aktiva firmy už mají noví majitelé. Společnost se přejmenovala, přestěhovala nově sídlí v jihlavském průmyslovém areálu. "Výroba je naplněná, zakázek je tolik, že nestíháme dělat," říká Radim Štěrba, výrobní ředitel nového vlastníka společnosti Air Operation Technologies.

Zatímco si exprezident Zeman užívá důchodu a přes léto se plaví třeba na člunu, jím podporovaní Číňané u nás pomalu vyklízí pozice. Už odstoupili i třeba z letecké společnosti Smartwings nebo z fotbalové Slavie.

"Slibované čínské investice do České republiky nepřitekly, rozhodně ne v řádu stovek miliard korun, naopak v poslední době pozorujeme, že se někteří investoři stahují pryč," potvrzuje ekonom Štěpán Křeček.

Čínský kapitál v Česku stále ještě je ve strojírnách Žďas ve Žďáru nad Sázavou nebo v pivovarech Lobkowicz, kam patří třeba i jihlavský pivovar Ježek.

"Lze očekávat, že čínské investice budou směřovat do Maďarska, které se stává trojským koněm Číny v rámci Evropské unie," domnívá se ekonom Křeček. Jak případná maďarsko-čínská spolupráce skončí, bude podle ekonomů záležet na tom, jak dlouho bude Budapešť dělat přesně to, co po ní Peking chce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.