V Česku se objevila vzteklina. Muže v Ostravě pokousal nakažený netopýr

Netopýra v zuboženém stavu našla skupina lidí v Nádražní ulici v centru Ostravy. Chtěli mu pomoci, a tak zavolali zoologa. "Netopýr pokousal zoologa, který ho tam chtěl chytit," řekl ministr zemědělství marek Výborný (KDU-ČSL).

Šlo o netopýra večerního, který byl utracen. Zkoumali ho vědci ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci. "Byla u něj potvrzena vzteklina. Ještě se ten vzorek poslal na Státní veterinární ústav do Prahy. Ty výsledky by měly být zítra," uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

Tam experti určí přesně, o jaký z šesti známých kmenů vztekliny jde. Pokousaný zoolog podle informací TV Nova již podstoupil preventivní očkování. Vzteklina byla zatím v Česku prokázána pouze u tří druhů netopýrů z 26 žijících, a to u pobřežního, hvízdavého a večerního.

[chooze:article;value:564771]

"Vzteklinu dneska může na člověka snadno přenést pouze netopýr večerní, který je dostatečně velký, aby člověka kousl do krve, protože pokud nedojde ke kontaktu tělních tekutin, což jsou sliny a krev nebo krev s krví, nemůže dojít k přenosu této nákazy," sdělil chiropterolog pro Liberecký kraj Daniel Horáček.

Horáčka pokousal netopýr nakažený vzteklinou v roce 2005. Podstoupit musel očkování a také sérii vyšetření v nemocnici na Bulovce.

"Když jsem ho vymotával ze sítě, byl rychlejší, stihl otočit hlavu a kousnout mě. Den se mi začalo dělat jako trošku šoufl, tak jsem šel k doktorovi. Zjistili nějaké protilátky v krvi, které už můj organizmus stihl vytvořit, a dostal jsem několik injekcí," popsal.

[chooze:article;value:524142]

Očkování proti vzteklině poskytuje pětiletou ochranu a ministerstvo zemědělství s veterinární správou proto chystají proočkování lidí, kteří se mohou s netopýry potkat. Chiropterlogy, pracovníky odchytových služeb či speleology. "Abychom preventivně předešli nějakým problémům," vysvětlil Výborný.

Chovatelé psů mohou zůstat klidní, nemoc na jejich mazlíčky přenosná není. "Ani lišky by nechytily tento typ vztekliny od netopýrů," upozornil Vorlíček.

Poslední prokázaný případ vztekliny u netopýrů v Česku se objevil v roce 2015. Česká republika je zemí bez nákazy lišek a psů už dvacet let. A ani tento nález na tom nic nezmění. "My v žádném případě o ten status země bez vztekliny nepřijdeme," míní Výborný.

Opatření proti africkému moru prasat nefungují. Myslivci na ně nemají peníze (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.