Mladík pobodal v Southportu několik dětí. Truchlí i Taylor Swiftová

Šest, sedm a devět let, přesně tolik bylo obětem, které v pondělí v britském Southportu pobodal teprve 17letý mladík. V pondělí zemřely dvě dívenky, v úterý třetí zraněním podlehla v nemocnici.

"Celá země je hluboce šokována tím, co jsme viděli a slyšeli. A vím, že mluvím za všechny v celé zemi, když říkám, že naše myšlenky a soustrast patří obětem, jejich rodinám, přátelům. Je téměř nemožné si představit smutek, kterým si teď procházejí," uvedl britský premiér Keir Starmer.

Zděšení nad celou situací vyjádřila i americká zpěvačka Taylor Swiftová. Útok se totiž odehrál během taneční akce s tematikou právě Swiftové. 

[chooze:article;value:563204]

"Hrůza ze včerejšího útoku v Southportu se mi neustále promítá a já jsem úplně v šoku. Byly to jen malé děti na hodině tance. Vůbec nevím, jak těm rodinám vyjádřit soustrast," sdělila.

Fanoušci zpěvačky začali vybírat peníze na pomoc zasaženým rodinám. Ani ne pár hodin po spuštění sbírky mají na účtu v přepočtu přes tři miliony korun.

Podle svědků přijel do taneční školy muž v masce taxíkem. Řidiči prý nechtěl zaplatit a utekl rovnou do budovy, kde začal napadat děti.

"Sedmnáctiletý muž, který je původem z Cardiffu, byl zatčen pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu a byl převezen na policejní stanici, kde bude vyslechnut detektivy," řekla vrchní konstáblyně Serena Kennedyová.

[chooze:article;value:562767]

Proč mladík napadl malé děti, zatím není jasné. "Vyšetřování je v rané fázi a motivace incidentu zůstává nejasná. Protiteroristická policie Northwest však nabídla svou podporu policii Merseyside," doplnila Kennedyová.

Lidé chodí od pondělka ke škole pokládat květiny a vzkazy. Na místo tragédie dorazila i řada politiků. Útok nenechal chladnou ani královskou rodinu. Král Karel III. vyjádřil pozůstalým rodinám hlubokou soustrast a princ William s manželkou Kate uvedli, že jsou celou situací zarmouceni a nedokáží si jako rodiče vůbec představit, čím si nyní rodiny obětí procházejí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.