Jihočeský kraj zavádí novinku. Nemocní lidé už nebudou muset jet na pohotovost

"Ukazuje se, že v České republice je kvůli nedostatku lékařů čím dál složitější udržet pohotovostní služby. A my jsme připravili projekt, který tuto situaci může pomoci řešit. V této chvíli budou Jihočeši, jediní z celé České republiky, kteří budou mít možnost využívat služeb on-line pohotovosti. Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu, úplně zdarma," vysvětlil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Kuba si od on-line pohotovosti slibuje, že by lékaři přes videohovor mohli poskytnout základní diagnózu pacientům, kteří by nemuseli k ošetření cestovat a vyhnuli by se dlouhému čekání v ordinacích.

[chooze:article;value:566967]

​Služba bude fungovat pro všechny, kdo mají trvalý pobyt v Jihočeském kraji. Je potřeba se registrovat na stránkách www.jihoceskapohotovost.cz, kde bude možné službu využívat. Je tedy potřeba mít počítač či chytrý telefon a připojení k internetu. "Spojení s lékařem je k dispozici do 30 minut od zadání požadavku a probíhá formou chatu či videohovoru," uvedl kraj na svých stránkách. Služba bude v provozu od 1. srpna.

Pacienti by si ale měli dávat pozor, služba není dělaná na řešení akutních či neodkladných problémů. "Může fungovat jako alternativní kontakt mezi pacientem a lékařem. Prostřednictvím moderních telekomunikačních technologií lze posoudit a navrhnout pacientovi vhodný individuální léčebný postup a zároveň vystavit eRecept," vysvětlila vedoucí odboru zdravotnictví Ivana Turková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.