Pitva a detaily v pokoji smrti. O vině Kramného má pochybnosti i expert FBI

"Tu kauzu sleduji od roku 2013 a nejprve jsem se domníval, že Petr Kramný je vrah. Díky jeho obhájkyni Janě Rejžkové jsem měl možnost se seznámit s celým spisem," říká pro TN.cz europoslanec Tomáš Zdechovský. 

"Byl jsem i v Egyptě a mluvil jsme tam s některými lidmi a ve Spojených státech jsem se setkal s vyšetřovatelem FBI. Ten se specializoval na vraždy elektrickým proudem a dnes je už v důchodu. Také on pochybuje nad tím, že by Klárku s Monikou zavraždila elektřina. Rovněž já jsem dospěl k závěru, že vražda elektrickým proudem nemohla být Petrem Kramným spáchána hned z několika důvodů, i když za ní byl odsouzen," vysvětluje pro TN.cz lidovecký politik.

[chooze:article;value:566454]

​"Na místě činu nebylo žádné elektrické zařízení, které by bylo možné k vraždě použít. A pokud by k tomu opravdu došlo, buď by to poškodilo pojistky nebo elektroinstalaci. Policie ale ten pokoj třikrát ohledala. Žádná elektroinstalace poškozená nebyla," připomíná Zdechovský.

"Ani na jednom z těl navíc nebyla viditelná stopa po elektrickém proudu. Soudní znalec a jeho tým rovněž zaměnili pokoj, v němž ke zločinu mělo dojít za místo, kde byla těla připravena k převozu," dodává europoslanec.

Chybí kontrolní pitva

Na tělech Moniky a Klárky nebyla provedena kontrolní pitva. To považuje za problém exministryně spravedlnosti a současná poslankyně Helena Válková. "Chybí i kontrolní a revizní znalecké posudky, je to ale velmi komplikovaný případ," upozorňuje Válková.

"Spis jsem neviděla, ale vím, že klíčový důkaz vzbuzuje pochybnosti a nejasnosti. Pokud se s tím soudce nějak vypořádal a zargumentoval své rozhodnutí, tak je to v pořádku. Jenže důkazy evidentně neobstály u laické veřejnosti, která má tendenci vidět pochybění za vším," všímá si exministryně.

[chooze:article;value:566454]

​​V červenci 2013, kdy Klárka s Monikou zemřely, byla zrovna současná senátorka a někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Kordová Marvanová (nestr. za SPOLU) na dovolené. A možná i kvůli tomu ji případ obzvlášť zasáhl, přestože se tehdy zrovna do Egypta nevypravila a její destinací bylo Turecko. "Podivuji se hlavně nad tím, že Kramný byl odsouzen za vraždu elektrickým proudem, i když na těle jeho dcery a manželky po něm stopy nebyly," říká Marvanová.

"Detailně však případ neznám a zodpovědně se k němu vyjadřovat nemohu. Za pozornost stojí, že rozsudek zpochybňuje i spolek Šalamoun, který se podobným záležitostem věnuje dlouhodobě. I ten se samozřejmě může mýlit. Navíc prolomit pravomocně rozhodnuté věci je v justici velmi těžké," připomíná senátorka.

K ukvapeným závěrům nechce inklinovat bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). "Jako exministr mám střízlivější pohled. Lidská spravedlnost není dokonalá. I v minulosti se u velkých kauz stávalo, že na povrch vyplavaly nové skutečnosti, nebo se o nich vědělo, ale byly špatně vyhodnoceny. V civilizovaných zemích proto lze takové případy znovu otevřít," připomíná Pospíšil.

Současnou vlnu zájmu o případ vyvolal dokumentární seriál Kauza Kramný, ten postupně vychází na platformě Voyo.

Monika s Klárkou zemřely, volal Kramný. Matka popslala hororový telefonát:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.