Na Slovensku objevili 130 let starou časovou schránku. Obsah všechny překvapil

V budově starého cukrovaru v Pohronskom Ruskově na Slovensku objevili společně se 700kilovým základním kamenem i časovou schránku. Podle deníku TV Noviny ji odvezli do místního vojenského muzea a po několika měsících ji otevřeli.

To, co našli uvnitř, je ale nepotěšilo. Na první pohled se totiž zdálo, že namísto tajného 130 let starého vzkazu schránka zeje prázdnotou. Neviděli v ní totiž vůbec nic. "Bohužel, ta kapsle je prázdná. Nenašli jsme, co jsme očekávali," přiznal majitel vojenského muzea Ladislav Žákovič.

[chooze:article;value:554510]

​​Bližší ohledání ale ukázalo, že se spletli. "Vypadá to, že jsou tam kousky vosku, takže je pravděpodobné, že tam byla asi zakládající listina cukrovaru. Za ty roky, když to nebylo uložené ve skle nebo plechové dóze, se to rozpadlo," vysvětlil správce muzea Gábor Juhász.

Nejde přitom o první takový nález za poslední dobu. V červenci podle deníku Nový Čas v obci Špania Dolina nedaleko Banské Bystrice našli časovou kapsli z roku 1858. Tu objevili poté, kupoli tamního kostela zasáhl blesk a výrazně ji poškodil.

Kapsle obsahovala hned několik věcí. "V nádobě se nacházely dvě historické listiny, 13 kovových mincí z daného roku a dvě papírové bankovky," popsala starostka obce Marta Wilhemerová. Listiny jsou psané v latině a v maďarštině.

Unikátní nález na Kutnohorsku. Pole vydalo téměř 1 000 let starý poklad (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.