Analytici spočítali, jak dlouho může Rusko ještě válčit. Putin si mne ruce

Rusko si může dovolit vést válku na Ukrajině pravděpodobně ještě nejméně pět let. Pro web Novaja Gazeta Evropa to řekl analytik Tor Bukkvoll z Norského institutu pro výzkum obrany. Přesto se podle něj blíží doba, kdy Rusům začnou docházet zdroje.

"Pokud bude vše pokračovat jako nyní a pokud bude Ukrajina nadále dostávat pomoc od Západu, pak Rusko nakonec čekají těžké časy. V první řadě výrobní a poté finanční," tvrdí.

"Mí kolegové vypočítali, že je nepravděpodobné, že by v Rusku do roku 2030 došlo k nějakému hospodářskému kolapsu. Celkově si myslíme, že úplný kolaps není možný. Ale po roce 2030 bude pro Rusko výrazně těžší vést válku," dodal Bukkvoll.

[chooze:article;value:566602]

"Na začátku 30. let 21. století bude Rusko zřejmě muset splatit půjčky, které si v současnosti bere, a pak to bude složitější," doplnil, jak k tomuto závěru s kolegy přišli.

Ještě dřív než peníze ale podle něj Rusku dojde živá síla. Chybí totiž už teď. "Problémy s dostatkem lidí jsou větší než s financemi, protože Putin neprovedl druhou vlnu mobilizace," tvrdí analytik. "V ruském vojenském průmyslu je situace podobná. Ani tam není dost lidí," dodává. Od začátku války navíc Rusko ztratilo statisíce vojáků a další mrtví, zranění a zajatí přibývají. Tito lidé chybí na frontě i v průmyslu.

Nejde ale o jediný odhad délky trvání bojů. Například Ukrajinci předpovídají, že Rusku začnou chybět klíčové zbraně už kolem roku 2026. Viditelný propad je zejména u tanků. Jak upozornil například magazín Forbes, stále větší část ruských tankových sil tvoří dnes už šest dekád starý tank T-62, známý z fotek z dob srpnové invaze z roku 1968. A jejich podíl bude pravděpodobně ještě růst.

[chooze:article;value:566378]

Velká část západních i ukrajinských bezpečnostních analytiků se ale shoduje, že naprosto rozhodující bude to, jak dlouho bude schopen Západ Ukrajinu podporovat.

"Ukrajina padne, jen když to dovolíme. A to bude mít katastrofální následky. Rusko pak pohltí tisíce ukrajinských vojáků a použije je jako potravu pro děla a bude pokračovat v postupu do Polska nebo Litvy nebo možná Moldavska," nechal se například slyšet bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges.

Ukrajina zaútočila na Ruskem okupovaný Krym. Tamní vojenské letiště začalo hořet:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.