Poprvé v Česku. Lékaři v Praze zachránili miminko v děloze unikátní operací

[chooze:gallery;value:36778]

​Tým odborníků z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) provedl jako první v České republice úspěšnou unikátní operaci plodu s vývojovou vadou bránice v děloze matky. O úspěchu informovala sama porodnice

Unikátnost tohoto zákroku podle ní spočívala v nitroděložním zavedení balónku o velikosti slzy do dýchacích cest plodu ve 30. týdnu těhotenství. Díky zákroku se plíce začaly lépe vyvíjet, a budou tak lépe připraveny na další operaci, která bude následovat po příchodu miminka na svět.

"Vrozená brániční kýla je vývojová vada plodu, která se vyskytuje u jednoho novorozence na 4 000 porodů. Jedná se o defekt svalnaté membrány, která odděluje hrudník a dutinu břišní. Bránice může zcela chybět nebo je v ní příliš velký otvor, kterým se z břišní dutiny tlačí do hrudníku břišní orgány," popsal problém profesor Ladislav Krofta, který se na operaci podílel.

Každé třetí miminko umírá

Podle Krofty se kvůli této vadě nemůžou plíce plodu správně vyvíjet a novorozenec má po porodu zásadní problémy s dýcháním. Až 30 % novorozenců s touto vadou po porodu umírá.

[chooze:article;value:564535]

​Nenarozené miminko potřebovalo dvě operace během jednoho měsíce. "Během první, která trvala necelé dvě hodiny, byl balónek nitroděložně zaveden do dýchacích cest plodu. Po necelém měsíci byl proveden druhý zákrok, při kterém byl balónek plánovaně odstraněn. Po obou zákrocích pokračuje těhotenství dále. Umístění balónku zajistilo očekávané a plánované zvětšení plic, což usnadní následnou péči o novorozence po porodu. Následně bude provedeno definitivní chirurgické řešení, při kterém se defekt v bránici uzavře," dodal Krofta.

Ředitel porodnice Jaroslav Feyereisl pochválil své kolegy, kteří se na operaci podíleli. Kromě zmíněného Krofty to byli ještě Lubomír Hašlík a Petra Hanulíková. "Jsem hrdý na své kolegy, kteří posouvají hranice medicíny a dávají šanci na záchranu života již v děloze matky," řekl ředitel. Perinatologické centrum ÚPMD je podle něj momentálně jediné pracoviště v České republice, které je schopno zmíněný výkon těhotným ženám s vrozenou vývojovou vadou bránice u plodu nabídnout.

Porodnost v Česku v posledních letech klesá. Problém je to i v dalších zemích (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.