Mexičtí narkobaroni přiletěli soukromým letadlem do USA, aby se vzdali

"Ministerstvo spravedlnosti vzalo do vazby další dva údajné vůdce kartelu Sinaloa, jedné z nejnásilnějších a nejmocnějších organizací obchodujících s drogami na světě,“ uvedl americký úřad.

Oněmi vůdci nejsou nikdo menší, než spoluzakladatel kartelu Ismael "El Mayo" Zambada a syn jeho bývalého parťáka Joaquina "El Chapo" Guzmána. Ten si už ve Spojených státech odpykává doživotní trest v nejpřísněji střežené věznici.

"El Mayo" a Joaquin Guzmán Lopez byli zatčeni poté, co přistáli v soukromém letadle, informovala agentura Reuters.

Podle mexických médií se tak stalo na malém letišti u texaského El Pasa kousek od mexických hranic. Oba narkobaroni tam údajně přiletěli, aby se vydali americkým úřadům. Proč to udělali, zůstává zatím záhadou.

[chooze:article;value:517095]

​"Oba muži čelí ve Spojených státech několika obviněním za vedení kriminálních operací kartelu," informovalo dále ministerstvo spravedlnosti Američanům je trnem v oku zejména výroba a distribuce fentanylu, syntetické drogy, která je v USA hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku od 18 do 45 let, v loňském roce šlo o více než 70 tisíc případů. "Fentanyl je nejsmrtelnější drogovou hrozbou, jaké kdy naše země čelila," sdělilo ministerstvo.

Šestasedmdesátiletý "El Mayo" je jedním z nejznámějších obchodníků s drogami v historii Mexika, jeho výdělek za pašování tun kokainu, heroinu a v posledních letech fentanylu se počítá v miliardách dolarů. Američtí agenti po něm šli mnoho let, za pomoc při jeho dopadení byla vypsána odměna 15 milionů dolarů (350 milionů Kč).

Po zatčení parťáka "El Chapo“ Guzmána se stal Zambada nejmocnějším a nejhledanějším narkobaronem v Mexiku. Přesto nebyl nikdy dopaden. Přičítá se to mimo jiné údajné plastické operaci a skutečnosti, že na úplatcích měl rozdávat mexickým činitelům milion dolarů měsíčně.

Policie stíhá zaměstnance Lidlu. Do Česka měl s banány vozit i kokain (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.