Nejhorší čísla za deset let. Klíšťata šíří nebezpečné nemoci, očkovaných je málo

[chooze:gallery;value:36758]

"Letos zaznamenáváme vůbec nejvyšší čísla za posledních deset let," komentovala pro TN.cz počty nakažených od klíšťat mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Klíšťovou encefalitidou se letos nakazilo 283 lidí, lymeskou boreliózou 1 667.

Vysoký nárůst zaznamenávají třeba v Jihomoravském kraji. "Od začátku roku k dnešnímu dni je hlášeno 31 případů klíšťové encefalitidy, ve stejném období roku 2023 bylo 13 případů; u lymeské boreliózy je situace obdobná – letos 141 případů, za stejné období roku 2023 bylo 72 případů," řekla TN.cz ředitelka protiepidemického odboru tamější hygienické stanice Renata Ciupek.

Podobný vývoj popisují i v Jihočeském kraji. Ke konci minulého týdne tam letos zaznamenali 43 nakažených encefalitidou a 281 boreliózou. Vloni to za stejné období bylo 21 a 211 nakažených. Zato v Královéhradeckém kraji se podle ředitele tamější hygieny Ivana Kučery situace oproti normálu neliší.

[chooze:article;value:557660]

V Česku jsou pro klíšťata ideální podmínky

"Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem infekce v Evropě, vyšší incidenci, počet případů na počet obyvatel, už mají jen pobaltské země," řekla Čechová. Důvodem je to, že se tu klíšťata vyskytují na celém území.

Naše klima, teploty nebo nadmořská výška jsou pro ně ideální. Pokud je navíc teplá zima, jako tomu bylo letos, většina jich přežije.

Nebezpečí nákazy je větší ve městě. U každého čtvrtého klíštěte v krajských městech odhalil projekt Klíšťata ve městě bakterie způsobující lymeskou boreliózu. V řadě parků bylo borelií infikováno i více než 30 % klíšťat.

[chooze:article;value:559694]

"Proti přisátí klíštěte má smysl se chránit i při procházkách městkou zelení," vysvětlila Čechová. V jaké intenzitě se vyskytují klíšťata v lesích, kde se právě nacházíte, vám pak pomůže odhalit aplikace Klíšťapka.

Lidé se nebezpečí navzdory neočkují

"Základním opatřením je prevence. Po návratu z přírody je doporučovaná důsledná kontrola a co nejdřívější odstranění přisátého klíštěte a u klíšťové encefalitidy jednoznačně očkování," řekla ředitelka protiepidemického odboru Hana Bendíková.

"Podle údajů z roku 2023 obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny proti klíšťové encefalitidě 37 % Čechů," přiblížila Čechová. "Pro srovnání, sousední Rakousko má proočkovanost přesahující 80 % a také několikanásobně nižší čísla infikovaných. To dokazuje důležitost a účinnost očkování," dodala.

[chooze:article;value:565696]

Základní očkování sestává ze tří dávek a po třech letech následuje první přeočkování a další po pěti letech. Od 50 let hradí vakcínu lidem zdravotní pojištění, což sice mírně zvýšilo zájem, ale stále není proočkovanost dostatečná.

Encefalitida a borelióza přitom rozhodně nejsou nemoci, které by bylo vhodné podceňovat. Obě mohou mít vážné a dlouhodobé následky. Očkování proti druhé zmíněné zatím bohužel neexistuje. Nákaza se podle Čechové může přenést i konzumací nepasterizovaného mléka (zejména kozího a ovčího) nebo nepasterovaných mléčných výrobků.

Klíšťata útočila už v červnu. Za týden přibylo nejvíc případů boreliózy za dva roky (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.