Vzdušný útok Severní Koreje. Zasáhla sídlo prezidenta nenáviděného souseda

Balony s odpadem se dostaly nad centrum jihokorejského hlavního města Soulu. Některé spadly v areálu prezidentské kanceláře a ministerstva obrany, informoval web Korea JoongAng Daily.

"Vojenští experti, kteří se zabývají chemickými, biologickými a radiačními hrozbami, zjistili, že neobsahovaly žádnou nebezpečnou látku," uvedla prezidentská bezpečnostní služba.

Velení armády o vypuštění balonů informovalo obyvatele s předstihem a varovalo, aby si lidé dali pozor na padající předměty a po dopadu se k nim nepřibližovali. O místě přistání musí být informovány nejbližší bezpečnostní složky.

[chooze:article;value:565484]

​Ve vyostřené situaci panují obavy, že diktátorský režim může balony použít ke shození nebezpečné biologické či chemické látky.

Severní Korea vypustila od konce května více než tři tisíce velkých balonů s odpadky, uvedla agentura Jonhap.

Některé kromě komunálního odpadu obsahovaly hnůj. Při dopadu nezpůsobily větší škody. Má jít o odvetu za balony s politickými letáky, které stejným způsobem dopravují nad Severní Koreu jihokorejští aktivisté. Diktátorský režim je považuje za velkou hrozbu, neboť se obyvatelstvo snaží izolovat od jakýchkoliv informací ze zahraničí.

[chooze:article;value:562920]

​Jižní Korea v posledních dnech v odvetě za rostoucí počet létajícího odpadu zintenzivnila propagandistické vysílání z reproduktorů podél celé hranice. Kromě zpráv o ekonomickém vývoji či zběhnutí vysoce postaveného severokorejského diplomata zní z éteru K-popová hudba (v Jižní Koreji neobyčejně populární odnož popu, pozn. red.). Také reproduktory jsou pro Kim Čong-unův režim trnem v oku, před lety na ně dokonce podnikl dělostřelecký útok.

Obě země vyhrožují ráznějšími kroky, pokud přeshraniční posílání balonů nepřestane, což ještě rozdmýchává už tak napjatou situaci.

Drsné prohlášení Kim Čong-una: Můžeme okupovat Jižní Koreu, hrozí (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.