Pirátům došla trpělivost. Vyzvali Ferjenčíka, aby nekandidoval

Na tom, že vyzvou Ferjenčíka k tomu, aby v následujících dvou a půl letech nekandidoval za Pirátskou stranu, se Piráti shodli v hlasování, které skončilo v pondělí. Probíhalo tajně na internetovém fóru a o jeho výsledcích informoval Deník N.

"Celostátní fórum vyzývá Mikuláše Ferjenčíka, aby se do konce roku 2026 neucházel o místa na kandidátních listinách pod hlavičkou České pirátské strany," zní jedno ze tří usnesení, které členové strany ve věci schválili. Hlasovalo celkem jich 554 z celkových asi 1 200. Pro zmíněné usnesení hlasovalo 309 z nich.

[chooze:article;value:561645]

Některým Pirátům údajně vadila forma "nebeské kampaně", kterou Ferjenčík vedl před volbami do Evropského parlamentu. Prezentoval se totiž ve videu, ve kterém vystupoval jako Ježíš. Podle spolustraníků to bylo v rozporu se stanoviskem vedení strany, které kandidáty vyzvalo, aby nedělali osobní kampaň.

"Sněmovní volby jsou z mého pohledu ještě daleko, takže jsem o tom ještě nepřemýšlel. Takže na to nemám v tuhle chvíli nějaký silný názor," řekl na dotaz TN.cz ohledně jeho kandidatury do Parlamentu. Jestli takové hlasování patří do demokratické strany, odmítl komentovat.

[chooze:article;value:565468]

Jeho stranická kolegyně Markéta Gregorová, která patří k jeho kritikům, v rozhodnutí problém nevidí. "Mnohem zásadnější je, aby se dodržovaly nějaké pirátské hodnoty a zásady. Pokud se fórum rozhodlo, že to tak neprobíhalo, má právo udělat jakékoli doporučení nebo sdělit svůj názor. A to v tom hlasování sdělilo," uvedla.

Pirátský poslanec se v posledních letech dostal ve straně do pozice solitéra. Už po sněmovních volbách v roce 2021 byl označován jako jeden z viníků toho, že byli pirátští kandidáti vykroužkováni koaličními kolegy z hnutí STAN. Ve zmíněných eurovolbách dostal skoro 12 tisíc preferenčních hlasů a přinesl jí tak nemalý počet voličů, i tak ale skončily pro Piráty debaklem.

Piráty opouští jeden z jejich zakladatelů. Nesouhlasí se směřováním strany (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.