Kdo nahradí Bidena? Favoritkou je Harrisová, kandidátů je více

Poprvé od roku 1968 nevzejde kandidát Demokratické strany z primárek. Poté, co Biden odstoupil z voleb, se rozhodne na sjezdu. Velká část demokratů, včetně prezidenta, už podpořila Harrisovou.

Jako Bidenova viceprezidentka v primárkách nekandidovala. Své delegáty jí zatím přislíbili demokraté ze tří států, tedy Severní Karoliny, Jižní Karoliny a Tennessee. Postavit se jí ale stále může několik dalších kandidátů.

Joe Manchin

Jedním z nich je senátor Joe Manchin. Centristický politik ze strany odešel v květnu. Strana na něj totiž byla příliš liberální a Bidena často kritizoval. Vadila mu například zelená politika a rychlý odstup od používání uhlí.

[chooze:article;value:565834]

Nyní by se podle informací webu Axios mohl do strany vrátit. Zvažuje totiž, že by na sjezdu mohl být konzervativnější alternativou Harrisové.

Gretchen Whitmerová

V posledních týdnech se diskutuje i o guvernérce Michiganu Whitmerové. Pomoct by jí mohlo například to, že je z takzvaného swing stateu, tedy státu, ve kterém mohou zvítězit demokraté i republikáni. 

Sama guvernérka ale několikrát naznačila, že pokud bude na prezidentku kandidovat, bude to nejdříve v roce 2028. "Můj úkol v těchto volbách zůstane stejný, udělat vše pro to, abychom zvolili demokraty a zastavili Donalda Trumpa, odsouzeného zločince, jehož program zvyšování nákladů pro rodiny, celostátního zákazu potratů a zneužívání moci Bílého domu k vyřizování vlastních účtů je pro Michigan naprosto špatný," avizovala Whitmerová v neděli.

Gavin Newsom

Spekuluje se také o prezidentských ambicích kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Ten však v neděli podpořil Harrisovou.

[chooze:article;value:565871]

"Tvrdá. Nebojácná. Houževnatá. V situaci, kdy je v sázce naše demokracie a budoucnost, není nikdo lepší, kdo by mohl zahájit trestné stíhání proti temné vizi Donalda Trumpa a vést naši zemi zdravějším směrem, než americká viceprezidentka," vzkázal.

J.B. Pritzker

Podle amerikanisty Jana Beneše by jedním z mála, kdo by mohl mít proti Harrisové šanci, mohl být guvernér státu Illinois. Jako miliardář by si totiž mohl zafinancovat kampaň.

Josh Shapiro

Harrisovou už podpořil i guvernér Pennsylvánie Josh Shapiro. Slíbil, že udělá vše pro to, aby se stala prezidentkou. Podle Beneše nyní s ostatními guvernéry bude bojovat o to, kdo se stane kandidátem na viceprezidenta.

Michelle Obamová

Největší šanci proti Trumpovi by podle průzkumů měla bývalá první dáma. Její manžel Barack Obama je navíc jedním z mála předních amerických politiků, kteří ještě Harrisovou nepodpořili.

Že by ale kandidovala, je vysoce nepravděpodobné. Nikdy totiž neměla žádnou politickou pozici, navíc několikrát řekla, že o prezidentství nemá zájem, připomněl web Free Detroit Press.

"Tyto nepolitické postavy jsou teoreticky populární a lid je miluje do té chvíle, než začnou vést reálnou politickou kampaň," upozornil přednášející na New York University Prague Tomáš Klvaňa. 

Kdo je Kamala Harrisová?

První žena ve funkci viceprezidenta Spojených států by se brzy mohla stát také druhou ženskou kandidátkou na prezidentku. 

Jako jediná už avizovala, že kandidovat chce. Bývalá kalifornská prokurátorka a následně senátorka by se tak ve svých 60 letech mohla stát hlavou státu.

[chooze:article;value:565652]

Jako viceprezidentka by měla být například ve vztahu k Ukrajině a Izraeli podobná Bidenovi. Určitá změna by ale mohla přijít v domácí politice.

V Senátu se totiž se svou podporou zdravotního pojištění pro všechny a nové zelené dohody řadila k nejlevicovějším členům. Když ale následně v roce 2020 kandidovala, posunula se podle komentátorů více do středu. I tak by ale měla pokračovat spíše jako pokračovatelka Bidenovy politiky.

Proč má Harrisová největší šanci porazit Trumpa?

"Její výchozí pozice je teď neskutečně silná," míní Beneš. "Strop, kam až může růst její obliba, je mnohem vyšší, než byla doteď. Teď bude na ní, jak dokáže komunikovat s lidmi," dodal. 

Místy byla sice velmi nepopulární, podle Beneše jsou její šance ale největší. Ostatní možní kandidáti mají totiž jednu velkou nevýhodu. "Co velmi omezuje každého dalšího kandidáta, který by se mohl zapojit do té výzvy, je, že Kamala Harrisová je celonárodně známá, zatímco guvernéři státu mají to, čemu se říká name recognition, tedy, že je lidé znají, strašně omezené," poznamenal.

"Je jasné, že Kamala Harris nemá volby v kapse. Donald Trump bude velmi těžký soupeř," míní Klvaňa. Harrisovou se bude snažit podle něj vykreslovat jako slabou a radikálně levicovou političku.

Na Bidenovo odstoupení zareagovali politici z celého světa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.