Medveděv k NATO: Blíží se bod zlomu. Stačí jeden krok a vyhlásíte válku Rusku

Ruský exprezident a místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv se pro ruský web Argumenty a fakty rozpovídal o vztazích Severoatlantické aliance, Ruska a Ukrajiny. V rozsáhlém rozhovoru obvinil západní politiky ze lží a podvodů, o Rusku, které rozpoutalo válku na Ukrajině, naopak mluvil jako o zemi, která preferuje diplomacii před silovým řešením.

Z rozpoutání války zároveň přímo obvinil NATO. "Proces vaření fekální vody v aliančním kotli dosáhl nejvyššího bodu, když blok bez okolků vtrhl na Ukrajinu," nechal se slyšet. Odmítl také, že by měla mít Ukrajina právo na existenci a rozhodování o své budoucnosti.

"Jakékoli pokusy nám nepřátelského bloku prosadit své sobecké zájmy na území bývalé Ukrajiny, nebo v jiných zemích historicky blízkých Rusku, budou i nadále narážet na náš adekvátní odpor. A čím více takových pokusů bude, tím tvrdší budou naše odpovědi. Zda to rozmetá celou planetu na kusy, závisí pouze na opatrnosti té druhé strany," prohlásil.

[chooze:article;value:565039]

"Od samého začátku jsme NATO upozorňovali, že vstup Ukrajiny do Aliance není jen přímou hrozbou pro ruské národní zájmy. Je to v podstatě vyhlášení války, i když s mezikrokem," tvrdí. "NATO se blíží k bodu, odkud není návratu," dodal. Zároveň ale několikrát zdůraznil, že Rusko po přímém střetu netouží.

Medveděvovi ovšem nejsou podobná silná prohlášení cizí. Ta nejsilnější podle nezávislých ruských novinářů pronáší v době, kdy mu z italských vinic přichází zásilky alkoholu. Informoval o tom například magazín Newsweek.

[chooze:article;value:564594]

Rozporovat pak lze například jeho tvrzení, že jsou kroky Ruska na Ukrajině adekvátní. "Ruská taktika je zastrašovat ukrajinské obyvatelstvo za pomoci teroristických útoků, protože jinak se to nedá nazvat. Nejsou to útoky na cíle, které by byly jednoznačně vojenské, nejsou to útoky na cíle takzvaného dvojího užití, například na kritickou infrastrukturu," prohlásil k ruské taktice pro TN Live bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

Rusko podniká sabotáže a útoky také na území Evropské unie, včetně Česka. Součástí těchto aktivit měla být také žhářská činnost muže z Jižní Ameriky, kterého v červnu zadržela policie. V sousedním Německu pak měli Rusové připravovat vraždu ředitele tamní zbrojovky.

Rusko chce svými útoky zlomit morálku Ukrajinců. Efekt je spíše opačný, říká analytik:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.