Hypotéky neklesají tak rychle, jak se čekalo. Banky vyhlíží změnu v zákoně

Téměř čtyři miliony korun. Tolik v průměru půjčují banky na nemovitosti. Za aktuálních podmínek to znamená, že při splátkách na 30 let byste platili asi 20 tisíc korun měsíčně. U hypotéky na 20 let by splátka činila necelých 25 tisíc. Zlevňování úvěrů ale postupuje pomaleji, než by mohlo.

"Ta vazba mezi sazbou ČNB a sazbami hypoték není úplně přímá. Ta sazba hypoték se odvíjí od toho, jak si finanční trh představuje, že se úroky tady budou vyvíjet například v příštích třech nebo pěti letech," shrnul ekonom Vít Hradil.

Klíčovým faktorem pro určení výše úrokové sazby u hypotéky je délka fixace, v Česku je nejběžnější ta pětiletá. Záleží ale i na řadě dalších věcí. "Záleží na tom, jestli podnikáte, jestli jste zaměstnaný. Máte děti, nemáte děti, jste samotný žadatel nebo těch žadatelů je víc, je to třeba manželský pár," řekl ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

"Průměrná úroková sazba nových hypotečních úvěrů za červen byla 5,06 procenta," uvedl člen představenstva pro řízení obchodu v ČSOB Hypoteční bance Miroslav Zetek.

[chooze:article;value:562315]

Meziroční srovnání

Oživení hypotečního trhu je nejvíce patrné na meziročním srovnání. Zatímco loni banky poskytly v červnu více než 3 500 hypoték, letos v červnu to bylo o 2 000 více a vzrostl i jejich celkový objem. Ze zhruba 11 miliard korun na více než 20 miliard.

"Oživení hypotečního trhu v tom smyslu, že při nižších úrokových sazbách si lidé budou půjčovat a poptávat byty, není pro ekonomiku tak nějak zásadně důležité, protože to jenom povede k tomu, že zdraží byty," okomentoval ekonom Petr Bartoň.

To se přitom už stalo, ceny nemovitostí i pozemků se v posledních pěti letech zvedly o několik desítek procent. "Pokud se bavíme o pozemku, kde je v plánu stavět, tam se ty ceny zvýšily klidně i o 50 %. Ceny nemovitostí se zvedly o 20 až 50 %," srovnala obchodní ředitelka Top Estates Kateřina Kudlíková.

Experti spekulují, že banky nezlevňují hypotéky mimo jiné i kvůli zářijovým změnám. Nově budou mít oprávnění naúčtovat klientům náhradu za předčasné splacení. Poplatek bude ve výši čtvrt procenta z předčasně splacené částky za každý započatý rok zbývající do konce fixace, maximálně to ale může být jedno procento.

[chooze:article;value:556796]

Nejvíce hypoték si berou svobodní muži

Banky mají jasnou představu o tom, jak vypadá průměrný klient, který si bere hypotéku. Je to muž, je mu těsně před čtyřicítkou a půjčuje si čtyři miliony korun. Finančním domům je jedno, jestli si úvěr bere Čech nebo cizinec s trvalým bydlištěm v Česku, podmínky mají stejné.

"Převažují svobodní muži, průměrný věk 38 let," přiblížil Zetek. Následují muži ženatí a třetí příčku co do množství zájemců obsazují páry. Jen dva z deseti klientů jsou ženy.

Je to měsíc a půl, co o půjčku na bydlení zažádal Robert Förster z Pardubic. "Schválení hypotéky trvalo několik dní, relativně dva, a zprocesování bylo do 14 dnů," popsal.

Prodal panelákový byt a koupil si dům. Ten ale byl dražší, takže dva miliony ještě potřeboval. "Splátku máme lehce přes 17 tisíc a dobu splácení máme nastavenou na 12 let," dodal.

Finanční makléři tvrdí, že banky jsou sice poměrně ochotné lidem půjčovat, ale komplikace se sjednáním hypotéky se často nejdřív objeví na straně žadatelů. "Poslední dobu zaznamenáváme problémy s dokládáním příjmu klientů, konkrétně u osob samostatně výdělečně činných, u eseróček a cizinců," vyjmenovala poradce finančního plánování M&M Finance Sandra Jelčicová.

Nejvíc žádostí mají banky u klientů, kterým je od 30 do 40 let. Zájem o hypotéky ale začíná už od pětadvaceti. "Největší část lidí se rekrutuje právě v tomhle věku, kdy zakládají rodiny a už potřebují větší bydlení, ale na druhou stranu mají určitou příjmovou jistotu," sdělil Skořepa. Průměrně si lidé půjčují zhruba čtyři miliony korun. Banky neodmítají ani cizince, kteří mají v Česku trvalé bydliště.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.