Česko má překvapivě levný benzín. Jezdí si pro něj i ze zahraničí

V případě ceny benzínu je Česko v rámci Unie podle dat Evropské komise šesté nejlevnější. U cen LPG je dokonce čtvrté nejlevnější. Po zdražování z konce června u nás ceny na čerpacích stanicích v posledních dnech mírně klesají.

Příčin, proč u nás motoristé najdou jedny z nejlevnějších pohonných hmot z celé Unie, je hned několik. "Tím prvním důvodem je to, že dovážíme ruskou ropu, která se do ostatních zemí Unie nemůže dovážet. Druhým je, že máme hustou síť čerpacích stanic. To znamená velkou konkurenci," vysvětlil ekonom Vladimír Pikora.

"Ovlivňuje to i cestování po Evropě a my jsme tranzitní zemí, zejména o prázdninách. Může být faktor, že chceme zahraničním transferovatelům prodat co nejvíce benzínu," dodal ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:565591]

Navíc v Maďarsku a na Slovensku může ceny pohonných hmot navyšovat stopka dodávek od ruského Lukoilu. Ty na konci června zaškrtila Ukrajina, když vůči Lukoilu rozšířila sankce. Česka by se ale problémy, aspoň v dohledné době, dotknout neměly.

V příštích týdnech by navíc podle odborníků mohly jít ceny na českých čerpacích stanicích ještě níže. I když nejspíš už jen mírně. "Primárně budou české pohonné hmoty záviset na cenách ropy. Ty teď v posledních dvou týdnech klesaly. Téměř o 5 až 6 %, což by se mohlo s nějakým odstupem projevit do konce července," předpokládá Bartoň.

Pokud by se situaci s ruskými dodávkami ropy na Slovensko nepodařilo v dohledné době vyřešit, mohlo by to podle expertů naopak znamenat nárůst cen u nafty. Slovensko totiž patří mezi naše dodavatele. Zdražení by ale nejspíš prý přišlo nejdřív na konci prázdnin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.