Pozor, kde se koupete. Kvůli vedrům přibývá míst s nekvalitní vodou

Problémy se sinicemi hlásí třeba už i oblíbené Máchovo jezero. Černý smajlík, který značí, že je voda nebezpečná pro lidské zdraví, visí například nad pražským rybníkem Šeberák. I přes zákaz koukání se ale v sobotu našli odvážní jedinci, kteří se ve vodě ochlazovali. Lékaři to ale nedoporučují.

"Přírodních nádrží, které jsou znečištěny řasami nebo sinicemi, od začátku letošních prázdnin přibývá. Může za to vysoká teplota. Teplota vody se pohybuje až na 26 stupních Celsia," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Zhoršenou jakost vody hlásí hygienici také na Lipně. To označují oranžovou barvou. Tam platí mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů.

​Kvalitě vody nenahrává ani všudypřítomné sucho. Pokud by totiž intenzivně pršelo, déšť by vodu v jezerech lidově řečeno rozředil a sinice vyplavil.

Situace ale není nijak kritická a podle mapy hygieniků převládá u přírodních koupališť modrá barva, která říká, že je voda v pořádku. Průzračná voda je například na Hlučínské štěrkovně na Ostravsku. Hygienici tam zkoumali kvalitu vody předevčírem. Měření ukázalo, že voda je nezávadná a je vhodná ke koupání.

[chooze:article;value:565645]

​Na některých místech se voda nekazí téměř vůbec, například v Otrokovicích byl zákaz koupání naposledy před 16 lety.

Než k vodě vyrazíte, měli byste podle hygieniků zkontrolovat mapu koupacích vod. Pokud už se budete v závadné vodě koupat, měli byste se pak co nejrychleji osprchovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.